Avertizare: Statul Islamic, gata de noi atentate în Europa

Europol are nevoie de mai multe date de la statele membre pentru a-i identifica pe cei aproximativ 5.000 de europeni care au intrat ca luptători în rândul organizaţiei teroriste Daesh, aşa zisul Stat Islamic.

Adăugat: 27 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:27 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Directorul Europol a declarat, ieri, la un seminar privind terorismul, organizat de Parlamentul European, ca este nevoie de o mai bună colaborare între statele membre, în ce priveşte schimbul de informaţii pentru contracararea actelor teroriste.

Potrivit reporterului RRA, Carmen Gavrilă, specialiştii în domeniu avertizează că, cel mai probabil, organizaţia Stat Islamic este gata de noi atentate în Europa.  

Rob Wainwright a precizat că Europol are nevoie de mai multe date de la statele membre pentru a-i identifica pe cei aproximativ 5.000 de europeni care au intrat ca luptători în rândul organizaţiei teroriste Daesh, aşa zisul Stat Islamic.

Rob Wainwright nu avrut să precizeze dacă Europol consideră utilă sau nu introducerea de controale la graniţe în interiorul spaţiului Schengen.  

"Acordul Schengen oferă libertatea de mişcare, este un beneficiu uriaş pentru societatea europeană şi merită apărat. Să ne aducem aminte însă că acordul Schengen nu oferă doar libertate de circulaţie, ci şi securitate, pentru că în centrul acestui acord sunt măsuri foarte specifice destinate îmbunătăţirii cooperării poliţieneşti în Europa. Acordul Schengen este părintele multor protocoale de securitate europene care funcţionmează foarte bine", a spus Rob Wainwright. 

Consilierul coordonatorului UE în contraterorism, Guenter Sablatting, a avertizat că din cauza presiunii sub care se află organizaţia teroristă Daesh este de aşteptat să încerce să comită tot mai multe atentate în Europa, dar şi în state partenere ca Turcia.  

"Spaţiul Schengen este o realizare uriaşă a UE, dar pentru a putea păstra acest sistem este nevoie de controale eficiente la graniţele externe", a susţinut Guenter Sablatting.

Guenter Sablatting a mai spus că, din păcate, nu toate atacurile teroriste pot fi prevenite pentru că nu toţi suspecţii pot fi urmăriţi tot timpul.

 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
27 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza