Avertismentul lui Iohannis: PSD să aleagă între PC şi PNL. Ce răspunde PSD?

PSD va trebui să aleagă între PC şi PNL, pentru că liberalii nu acceptă un vicepremier conservator, avertizează prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis.

Adăugat: 13 Februarie 2014
Ultima actualizare:13 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, conferinţă de presă
trimite pe mail

Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, a declarat joi într-o conferinţă de presă la Sibiu, că PNL nu acceptă să fie pus pe picior de egalitate cu Partidul Conservator, precizând că PSD va trebui să aleagă între PNL şi PC.

Klaus Iohannis a admis că aceasta este cea mai mare criză prin care a trecut USL până acum, dar a precizat că nu s-a luat în discuţie ieşirea PNL-ului de la guvernare, nici în cadrul negocierilor şi nici în cadrul partidului.

Primarul Iohannis a spus că încă nu s-a stabilit când vor fi reluate negocierile din USL, dar a subliniat că PNL nu va accepta un post de vicepremier pentru PC.

Klaus Iohannis a mai declarat că această criză politică nu creează instabilitate şi un climat de nesiguranţă în ţară şi că guvernul funcţionează, chiar dacă nu în varianta ideală.

Klaus Iohannis a fost desemnat de PNL pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de interne.

Pocora: Pretenţiile PC, mai importante decât USL

Purtătorul de cuvântal PNL, Cristina Pocora susţine că  PSD trebuie să recunoască prin voci autorizate că  pretenţiile Partidului Conservator sunt mai importante decât actul guvernării şi proiectul USL. 

Într-un comunicat de presă se precizează că orgoliul personal şi calculele aritmetice nu trebuie să ia locul angajamentelor pe care USL şi  le-a luat faţă de cetăţeni. 

Liberalii nu au avut cerinţe noi în USL sau în Guvern, iar de fiecare dată când s-au constat derapaje de la programul de guvernare şi de la protocolul USL, PNL a atras atenţia, Cristina Pocora. 

Ea mai afirmă că reprezentanţii PNL şi-au respectat întotdeauna partenerii şi este normal ca acelaşi lucru să îl ceară în schimb.

Dragnea: USD poate guverna singură

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat joi că USD poate asigura guvernarea în absenţa PNL din punct de vedere aritmetic.

Întrebat despre cum comentează declaraţiile făcute de vicepremierul Dragnea, că PSD ar putea guverna şi fără PNL, Klaus Iohannis a spus că din calculele aritmetice acest lucru este posibil, dar practic "e greu la deal cu boii mici” şi "ar fi o guvernare foarte chinuită".

Ivan: Iohannis, într-o eroare scuzabilă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan  spune că  partidul său nu trebuie să aleagă între liberali şi conservatori, din moment ce, în 2012, românii au sprijinit proiectul USL. 

În opinia sa, liderul  liberal Klaus Iohannis , se află într-o eroare scuzabilă atunci când spune că PSD trebuie să aleagă între PNL şi PC, întucât , susţine Cătălin Ivan, la alegerile din 2012, acesta nu era membru al USL, ci chiar în competiţie cu Uniunea. 

Purtătorul de cuvânt al PSD , Cătălin Ivan mai  precizează într-un comunicat că are încredere că situaţia actuală va fi rezolvată rapid, iar Klaus Iohannis va face parte din Cabinetul Ponta.

De unde a pornit scandalul?

Disputele politice din interiorul USL au început cu o săptămână în urmă, când liberalii au anunţat schimbarea a patru  miniştri.

Klaus Iohannis a fost propus atunci pentru funcţia de ministru de Interne, dar şi de vicepremier.

PSD a solicitat în schimb, ca toţi partenerii USL, adică şi conservatorii, să aibă un vicepremier şi nu doar liberalii, propunere cu care PNL nu este de acord.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza