Autoritățile române verifica dacă există dublu standard privind produsele alimentare

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că a fost formată o comisie din reprezentanţi ai ministerului, ai ANSVSA şi ANPC pentru a verifica existența dublului standard privind calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei.

Adăugat: 26 Februarie 2017
Ultima actualizare:26 Februarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Autorităţile române vor verifica dacă există un dublu standard în ceea ce priveşte calitatea produselor alimentelor în estul şi vestul Europei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ieri, la Târgu Mureş, că a fost formată o comisie din reprezentanţi ai ministerului, ai ANSVSA şi ANPC pentru a stabili un plan de acţiune, ca răspuns la informaţia potrivit căreia produsele care se vând în România ar avea o calitate mai slabă decât cele similare vândute în străinătate.

Ministrul a evitat să numească anumite produse, în aşteptarea unor date din care să reiasă calitatea acelora care sunt vândute în magazinele româneşti.

"Am discutat cu colegii de la ANPC, am discutat cu colegii de la ANSVSA să vedem cum, concret, depistăm, dacă este cazul, situaţia dublului standard. Or, aici noi trebuie să fim, pe de-o parte, şi echiliubraţi în afirmaţii, şi extrem de atenţi la ceea e se întâmplă pe piaţă, motiv pentru care îşi stabilesc modul de lucru concret pentru a depista dacă există o asemenea situaţie în România", a spus Petre Daea.

Liderii statelor din grupul de la Vişegrad, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, se vor întâlni săptămâna viitoare, la Bratislava, pentru a cere Uniunii Europene să ia măsuri împotriva companiilor producătoare de alimente, care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace.

Guvernele unor ţări din estul Europei s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est decât cele din produsele aceloraşi mărci care se vând în Occident.

Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care preţul de comercializare la raft rămâne acelaşi.

Această practică este permisă în prezent, Uniunea Europeană cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente. Producătorii afirmă, însă, că diferenţele de compoziţie sunt date de gusturile locale.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza