Aurescu: Scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

Ministrul Bogdan Aurescu susține că scutul antirachetă este un proiect pur defensiv, ce va fi integrat în sistemul NATO antirachetă şi care nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei.

Adăugat: 14 Decembrie 2014
Ultima actualizare:14 Decembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Bogdan Aurescu (stânga) și Michael Rogers. Sursa: MAE
trimite pe mail

Scutul antirachetă de la Deveselu este un proiect defensiv şi nu este îndreptat împotriva Rusiei, a declarat azi ministrul de externe Bogdan Aurescu, la o întâlnire cu o delegaţie a Congresului american, condusă de republicanul Michael Rogers.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, scutul antirachetă, care va deveni operaţional anul viitor, va spori protecţia teritoriilor, a populaţiilor şi forţelor aliate din Europa împotriva unor eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euro-atlantic.

"Odată ce va deveni operaţională facilitatea va spori protecţia teritoriilor, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic, fiind un proiect pur defensiv, ce va fi integrat în sistemul NATO antirachetă şi care nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei, aşa cum este de altfel prevăzut în documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie", se afirmă  în comunicatul MAE.

Reacţia diplomaţiei române vine după ce Michael Rogers şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la strategia SUA de contracarare a acţiunilor Rusiei şi a cerut modificări în domeniul apărării antirachetă şi capacităţilor nucleare.

Bogdan Aurescu a solicitat reprezentanţilor Congresului SUA sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Azi, de la MAE, delegaţia americană s-a întâlnit şi cu ministrul apărări, Mircea Duşa, care a subliniat importanţa iniţiativei americane de reasigurare europeană, ce vizează în principal creşterea şi susţinerea prezenţei americane în Europa.Autor:
Radio România
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
14 Decembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza