Augustin Lazăr: În justiție există cultura dezbaterii publice fără jigniri

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut să nu fie dramatizată o dezbatere publică pe tema legilor Justiţiei.

Adăugat: 30 August 2017
Ultima actualizare:30 August 2017

Politica Romaneasca
Foto: Augustin Lazăr, procurorul general
trimite pe mail

În Justiţie există cultura dezbaterii publice fără jigniri, a declarat astăzi, la sosirea la Consiliul Superior al Magistraturii, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

La insistenţele jurnaliştilor, care-i solicitau o reacţie la ultimele declaraţii ale ministrului justiţiei, Augustin Lazăr a cerut să nu fie dramatizată o dezbatere publică.

"Este o dezbatere publică, vă rog să observaţi că în justiţie există cultura dezbaterii publice fără să se jignească nimeni pe nimeni şi, prin urmare, noi ar trebui să păstrăm calmul şi nu să incităm. Cred că nimeni nu doreşte să incite o dezbatere, care este o dezbatere de idei şi care este caracterizată prin cultură şi prin seriozitate", a spus Augustin Lazăr.

Amintim că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat dimineaţă că va trimite astăzi, la CSM, proiectul de modificare a legilor Justiţiei, nu însă şi la parchete, susţinând că procurorii 'nu fac legi'.

"Ministerul sau iniţiatorul iniţiază proiectul de lege cu dezbatere publică, consultări, celelalte,Guvernul şi-l însuşeşte, îl aprobă sau nu cu modificări eventuale, după care dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament, potrivit procedurii de legiferare. Procurorii nu fac legi. Eu nu am ştiut că avem un parlament tricameral, un parlament cu Senat, cu Cameră Deputaţi şi procurorii care să voteze", a susținut Tudorel Toader.

În replică, Asociaţia Magistraţilor din România subliniază, într-un comunicat, că se impune ca modificările acestor legi să se bazeze pe o reală dezbatere publică, în care magistraţii să-şi poată exprima opinia argumentată.

Asociaţia mai susţine că modalitatea de lucru a ministrului justiţiei nu satisface exigenţele legale privind transparenţa decizională.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza