AUDIO "Tratatul introduce disciplina financiară şi fiscală"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că la Consiliul European care a avut loc, luni, la Bruxelles, s-a stabilit, practic, ce se va întâmpla în Uniunea Europeană în următorii ani.
Articol de Simona Mihăescu, 31 Ianuarie 2012, 17:19
Şeful statului a calificat Consiliul European drept "decisiv" şi a precizat că negocierea dintre liderii politici prezenţi la Bruxelles are drept obiectiv principal "ideea fiind că nimeni nu mai poate asigura bunăstarea propriului popor din împrumuturi".
Preşedintele a subliniat că nu se mai poate trăi pe datorie în România şi nici într-o altă ţară din Uniunea Europeană.
"Eu am obligaţia să le spun românilor că iluzia traiului pe datorie s-a spulberat nu numai în România, ci în toată UE", a arătat acesta.
Traian Băsescu a spus că forma finală a Tratatului dar şi declaraţia care vizează crearea locurilor de muncă au o semnificaţie deosebită.
"Forma finală a Tratatului şi o declaraţie care vizează crearea de locuri de muncă. Ele au şi o semnificaţie, puse la un loc. Pentru că pe de o parte, forma finală a Tratatului, alături de celelalte documente adoptate în ultima perioadă, ne împinge pe toţi cei care vom ratifica acest tratat spre a ne corecta obiceiul de a cheltui mai mult decât producem şi cea de-a doua ne dă soluţia. Soluţia este crearea de locuri de muncă şi nu împrumuturile", a subliniat Băsescu.
Puterea şi Opoziţia trebuie să fie responsabile
Preşedintele a atras atenţia că în mod egal puterea şi opoziţia trebuie să fie responsabile de decizia luată la Bruxelles, alături de celelalte 24 de state membre UE, pentru a merge pe programul de reconstrucţie al Uniunii şi a lansat un apel la politicieni să înţeleagă "că este o decizie extrem de importantă pentru viitorul României, dacă ratificăm sau nu Tratatul, cât de repede îl ratificăm, cum îl ratificăm, în ce club intrăm".
"În mod egal, şi puterea şi opoziţia trebuie să fie responsabile de decizia pe care o luăm, adică mergem cu partenerii europeni înainte sau avem şi opţiunea pe care au avut-o deja două state - Marea Britanie şi Cehia - să nu meargă pe această opţiune. Deci, doar 25 de state din 27 au anunţat disponibilitatea de a merge pe acest program de reconstrucţie a UE. Deci, este un apel pe care-l fac direct către toţi politicienii, pentru că nimeni nu poate spune: doar o parte este responsabilă, cei care se află la putere", a arătat el.
Apel la clasa politică
Pe de altă parte, preşedintele s-a arătat optimist în privinţa integrării României în acest program şi a afirmat că ţara noastră un avans de doi ani.