AUDIO Traian Băsescu: România va semna noul pact fiscal european

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după încheierea summitului de la Bruxelles, că liderii Uniunii Europene au discutat despre încheierea unui un acord interguvernamental, care vizează consolidarea fiscală a zonei euro.

Adăugat: 9 Decembrie 2011
Ultima actualizare:9 Decembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Traian Băsescu  a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Bruxelles că România este extrem de dependentă de ceea ce se întâmplă în zona euro.

"Economia noastră este extrem de dependentă de bănci provenind din zona euro, fie că sunt austriece, greceşti, italiene, franceze, şi aşa mai departe şi, nu în ultimul rând, exporturile noastre sunt extrem de depdendente de ce se întâmplă în statele zonei euro, România având ca principale destinaţii de export Germania, Franţa, Italia, Spania, Grecia şi aşa mai departe", a spus preşedintele.

De asemenea, Traian Băsescu a afirmat că soluţia agreată de liderii europeni pentru depăşirea crizei economice este acordul interguvernamental, "deschis oricărui stat membru, indiferent că se află în zona euro sau în afara zonei euro". România, a adăugat preşedintele, "şi-a manifestat deja intenţia, dorinţa de a fi parte a acestui proces".

Acordul va trebui semnat până cel mai târziu la sfârşitul lunii martie, de toate statele care optează să intre în acest acord interguvernamental.

Una dintre prevederile acordului se referă la includerea în legislaţia naţională a angajamentului pentru un buget naţional echilibrat şi în surplus, ceea ce înseamnă că deficitul structural anual nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB.

Legat de acest deficit structural de 0,5%, preşedintele a spus că  "el trebuie introdus într-un act normativ, care se numeşte Constituţie a statelor membre, în cel mai scurt timp. Poate fi un substitut pentru Constituţie, dacă este vorba de o lege echivalentă cu Constituţia. Iar acest lucru îl poate constata numai instanţa Uniunii Europene, numai Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dacă prevederea legală a fost introdusă într-un act normativ, care poate fi Constituţia sau un act normativ echivalent".

Preşedintele a afirmat că intenţionează să organizeze săptămâna viitoare o întâlnire cu partidele din opoziţie şi de la putere despre acordul de guvernanţă fiscală din interiorul UE.

"Săptămâna viitoare vreau să organizez o întâlnire cu partidele, şi de la opoziţie şi de la putere şi să le prezint ce va urma, pentru că s-ar putea ca partidele să spună: nu vrem să fim în acest acord de guvernanţă fiscală. Am informat Consiliul că România va merge în acest acord interguvernamental", a spus Băsescu.

Preşedintele a mai declarat la Bruxelles, că s-a stabilit că UE va acorda o contribuţie de circa 200 de miliarde euro la FMI, din care 150 de miliarde contribuţie a statelor din zona euro şi 50 de miliarde - contribuţie a statelor non-euro.

"Statele care sunt în acord cu Fondul nu trebuie să participe la facilitate", a precizat preşedintele.

Şeful statului a adăugat că "nu a ridicat nimeni problema ca statele care sunt în acord cu Fondul să participe la facilitate".

"România n-ar fi incapabilă să participe - n-aş vrea să fie titlu - pentru că sunt diverse moduri de a participa", a spus preşedintele, oferind exemplul creării unui plasament la BNR.

De asemenea, Traian Băsescu a spus că "România poate să participe la un efort solidar", adăugând însă că, "sigur, nu avem un excedent care să ne permită să facem cadouri".

Referitor la faptul că Olanda se opune aderării la spaţiul Schengen a României, preşedintele Traian Băsescu a precizat că toate intervenţiile din cadrul lucrărilor Consiliului European de iarnă au fost împotriva poziţiei Olandei.

"Toate intervenţiile au fost împotriva poziţiei Olandei (privind aderarea României la Schengen - n.r.). (...) Ăsta este un abuz al Olandei. România are Albiţa, un punct de frontieră. Olanda are Rotterdam. Îmi pare rău, nu Albiţa este poarta de intrare a ţigărilor, a alcoolului a drogurilor de contrabandă şi nu România din neputinţă a legalizat prostituţia, România continuă să lupte cu prostituţia, nu România a legalizat consumul de droguri, România luptă aşa cum poate ea", a declarat preşedintele la Bruxelles.

Preşedintele Traian Băsescu a participat joi şi vineri la Bruxelles, la lucrările Consiliului European de Iarnă.


 



Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
9 Decembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza