Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Traian Băsescu: Poporul se serveşte prin fapte

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus "românilor de pretutindeni" că ştie că prima obligaţie a preşedintelui este de a restabili încrederea între preşedintele României şi populaţie.

AUDIO Traian Băsescu: Poporul se serveşte prin fapte

Articol de Simona Mihăescu, 25 Ianuarie 2012, 18:08

În mesajul adresat românilor, şeful statului a spus că ce se întâmplă în ultimele zile în stradă, i-a creat impresia că există o "ruptură " între preşedinte şi naţiune.

El a susţinut că s-a creat o impresie falsă că preşedintele României nu-i mai reprezintă pe români în relaţia cu instituţiile statului.

"S-a creat impresia falsă că preşedintele nu-i mai reprezintă pe români şi societatea în relaţia cu instituţiile statului. Eu ştiu că pentru români obligaţia preşedintelui de a-i reprezenta continuu este unul din imperativele majore, fiind vorba de un preşedinte ales prin vot direct", a spus acesta.

Traian Băsescu a făcut o trecere în revistă a situaţiei în care se află ţara şi a precizat că este la curent cu "traiul greu"pe care îl duc mulţi dintre cetăţenii acestei ţări.

Prima obligaţie, restabilirea legăturii cu naţiunea


El a adăugat că toate masurile luate de la creşterea TVA, la reducerea salariilor bugetarilor şi introducerea contribuţiei pentru sănătate la pensii au fost luate pentru că ne aflăm "într-o situaţie de criză", dar a subliniat că ştie că prima obligaţie a sa este de a restabili legătura cu populaţia.

"Ştiu că măsurile precum creşterea TVA-ului, reducerea salariilor în sectorul bugetar, restructurarea sectorului bugetar, introducerea contribuţiei pentru sănătate la pensiile până la 750 de lei i-au făcut să iasă în stradă, ca urmare a traiului greu. Ştiu în acelaşi timp că aceeaşi abordare o au şi milioane de români care nu au ieşit în stradă. Şi ei s-au simţit solidari cu cei care prin scandările lor, prin pancartele lor din pieţele oraşelor din ţară dădeau semnale legate de sărăcie, de aroganţă a politicienilor sau legate de corupţie. Este clar pentru mine că prima mea obligaţie este aceea de a restabili legătura de încredere între mine şi acea parte a populaţiei care şi-a pierdut încrederea în preşedinte", a recunoscut preşedintele".

Traian Băsescu a mai amintit şi de legile care au fost adoptate, subliniind că unele dintre acestea au fost foarte controversate.

"Codul Penal, Codul comercial, codul de procedură penală, codul de procedură comercială. Au fost legi destinate să reformeze justiţia, restructurarea aparatului bugetar, o diminuare cu peste 200.000 a numărului bugetarilor, un alt proces de reformă care a afectat profund populaţia, legea răspunderii magistraţilor", a exemplificat acesta.

Eforturile românilor, ieşirea din recesiune

Traian Băsescu a recunoscut că a avut uneori ieşiri publice pentru a stimula unele obiective, dar a dat asigurări că eforturile românilor au făcut ca România să iasă din recesiune.

"Aş spune însă că suntem acolo unde trebuie; suntem acolo unde trebuie, pentru că, în primul rând, datorită eforturilor populaţiei, România a ieşit din recesiune. Sper ca la mijlocul lunii februarie cifrele de la Statistică să confirme că am înregistrat o creştere economică în jurul a 2,5% din produsul intern brut, ceea ce va fi una din cele mai mari creşteri economice din Uniunea Europeană", a mai arătat el.

Revizuirea Constituţiei, obiectiv din campania electorală

Traian Băsescu a mai spus că susţine în continuare reviziuirea Constituţiei, dar a adăugat că de fapt niciunul dintre partidele politice nu a dorit să pună în practică votul de la referendumul din 2009.

"Peste 80% dintre români au votat pentru parlament unicameral şi pentru un număr maxim de 300 de parlamentari. Toate partidele fără excepţie se fac că uită de votul pe care românii l-au dat în noiembrie 2009, însă nu ezită să spună că ascultă vocea poporului. Eu nu aş crede pe nici unul din ei atâta timp cât nu respectă acum un vot dat de români în proporţie de peste 80%. Repet: nu vizez nici un partid anume, ci toate partidele; indiferent ce declară, niciunul nu a vrut să mişte lucrurile înainte, deşi au primit în timp util proiectul de Constituţie cu rectificările, cu propunerile de revizuire care să acopere această obligaţie elementară a politicienilor faţă de poporul pe care pretind că îl servesc", a spus acesta şi a adăugat că "Poporul nu se serveşte numai în declaraţii la televizor, ci şi prin fapte; când eşti servant al poporului, îl serveşti prin fapte, iar revizuirea Constituţiei este o probă a responsabilităţii clasei politice româneşti".

O noul lege electorală şi un comportament decental politicienilor

În mesajul său, şeful statului a opinat că este nevoie de o nouă lege electorală şi a subliniat că de asemenea este nevoie de un comportament decent al politicienilor.

"Eu nu spun că toţi au venit săraci în politică, dar când eşti în Parlamentul României, când eşti în Guvernul României şi în ţară se impun măsuri de austeritate, parcă deranjează comportamentul arogant şi lipsit de modestie", a spus el.

Evaziunea fiscală şi locuri de muncă


Preşedintele a mai spus că trebuie să continue lupta împotriva evaziunii fiscale şi să se creeze locuri de muncă, amintind de oportunităţile din minerit.

"De asemenea "va trebui să continuăm lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii fiscale. Menţionez separat evaziunea fiscală pentru că este un element extrem de important în realizarea veniturilor bugetului de stat. Va trebui să creăm locuri de muncă valorificând banii europeni prin crearea de întreprinderi mici şi mijlocii şi - de ce nu? - prin redeschiderea exploatărilor miniere care au devenit rentabile urmare a creşterii costului metalelor. Una era acum 15 ani când s-au închis aceste exploatări şi cu totul altul este preţul metalelor în momentul de faţă pe piaţa internaţională. De aceea trebuie să avem curaj să creăm locuri de muncă în minerit", a explicat acesta.

Şeful statului s-a mai referit la absorbţia fondurilor europene, la dezvoltarea turismului, agriculturii, a programului de autostrăzi şi a susţinut că e nevoie de o transparenţă a cheltuirii banului public.

Legea sănătăţii, un eşec personal

Cât despre prezentarea publică a proiectului legii sănătăţii, Traian Băsescu a recunoscut că a "înregistrat un eşec".

"Am înregistrat un eşec în prezentarea publică a proiectului la care s-a muncit foarte mult şi în credibilitatea acestui proiect. Mi se datorează în cea mai mare parte acest eşec. Va trebui revenit pe o altă platformă de încredere, pe o altă voce şi, mai ales, cu eventualele modificări care trebuie făcute proiectului care a fost în tentativă de a intra în dezbatere publică" a spus el.

Şeful statului a mai spus că va continua să susţină instituţiile statului, în ciuda etichetei de "dictator" care i s-a pus.

"Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei fie că vorbim de Poliţie, fie că vorbim de Parchet, fie că vorbim de Justiţie"(...), a spus el, completând că însăşi decizia Curţii Constituţionale arată că nu preşedintele stabileşte deciziile acesteia.

"Şi pentru a se completa imaginea de dictator, cum preşedintele stabileşte hotărârile Curţii Constituţionale. Orice român poate să întrebe orice judecător al Curţii Constituţionale dacă vreodată am cerut o anumită soluţie de la Curtea Constituţională. N-am cerut-o niciodată, ceea ce nu înseamnă că aşa cum ţin legătura cu guvernul, cu şefii celor două camere, nu am ţinut legătura şi cu Curtea Constituţională, adesea, în interesul explicării proceselor care au loc în ţară", a precizat Băsescu.

Din criză nu se iese individual

Preşedintele României a îndemnat la prudenţă pe politicieni, iar pentru români, îndemnul prezidenţial a fost de solidaritate , adăugând că din "criză nu se poate scăpa individual".

"Deci, de aceea, îndemnul meu pentru oamenii politici este prudenţă, îndemnul meu pentru români este solidaritate, pentru că nimeni nu poate scăpa de criză individual. Din criză ori ieşim toţi, dar numai odată cu ţara. Nu există loc în ţara asta în care să fugim de criză. Ori scoatem ţara din criză şi am ieşit noi toţi, ori dacă nu, salvări individuale din criza economică grea în care se află Europa şi lumea nu există" a mai spus acesta.

Şeful statului a încheiat mesajul său cu un apel către politicieni pentru a asigura "stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă".

"Este, de data aceasta, rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate vă asigur că nu avem nici o şansă. Cu stabilitate politică, cu înţelegere între partide - ce şi când şi ce date îşi stabilesc ei pentru alegeri este treaba lor - cu certitudine reuşim, şi ar fi păcat, ar fi păcat ca politicieni lipsiţi de responsabilitate să dea cu piciorul sacrificiilor pe care de doi ani le fac românii", a mai spus în încheierea mesajului său, preşedintele Traian Băsescu.

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Știri 28 Martie 2024, 08:44

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului

Potrivit documentului, Executivul va menţine bonusurile reprezentând drepturile de hrană sau tichetele de masă, la valoarea...

Ordonanţă de urgenţă cu caracter fiscal, pe masa Guvernului
Marcel Ciolacu:  România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Știri 27 Martie 2024, 18:30

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE

Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, a...

Marcel Ciolacu: România ajută Republica Moldova să facă paşi siguri către UE
Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie