AUDIO Traian Băsescu dă un avertisment băncilor austriece

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că anunţul făcut de Banca Naţională a Austriei referitor la reducerea fluxurilor de capital de către băncile comerciale austriece în statele din zona non-euro a fost ori o eroare ori o neînţelegere.

Adăugat: 24 Noiembrie 2011
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Prezent la o conferinţă pe teme economice, şeful statului a explicat că s-au creat mecanisme de capitalizare a băncilor şi a făcut un apel către instituţiile bancare să nu sugrume economia românească prin diminuarea fluxurilor de capital.

"N-aş vrea să îmi manifest îngrijorarea, îngrijorarea legată de comportamentul posibil al unor bănci. Vreau să cred că anunţul făcut de Banca Naţională a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital către statele din zona non-euro al băncilor austriece a fost ori o eroare, ori neînţelegere a fectelor. Nu am vrea să fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor noştri europeni cât au condiţionat accesul României în Uniunea Europeană de privatizarea sistemului bancar", a spus preşedintele

El crede că  este lipsit de fair-play din partea băncilor să lase economia românească nefinanţată.

"Mesajul meu este, domnilor aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009 chiar, iar astăzi, dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în timp de criză, o vom considera ca un act lipsit de fairplay în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, ţări care am venit mai târziu în Uniunea Europeană, să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul”, a susținut peședintele României.

Audio Traian Băsescu

Legea sănătății trebuie adoptată rapid

Șeful statului a mai apreciat, joi, în cadrul conferințeI organizate de grupul ''The Economist'', că în prezent sistemul medical este "rigid", iar spitalele sunt "societăţi de stat".

”Sistemul de sănătate românesc este un sistem rigid, un sistem în care spitalele sunt societăţi de stat, un sistem în care aportul privat este nesemnificativ, un sistem în care orice spital se adresează ministerului dacă vrea un aparat pentru radiografii, un sistem aş spune nefuncţional”, a susținut președintele Traian Băsescu.

Președintele a explicat că obiectivul noii este o interferenţă puternică între finanţarea de la bugetul de stat şi finanţarea privată, lăsându-se companiilor posibilitatea de a-şi asigura suplimentar salariații, în plus față de asigurările de stat.

”Sper ca cel mai târziu săptămâna viitoare acest proiect de lege să fie lansat în dezbatere publică şi să sperăm că el va fi adoptat în cel mai scurt timp de către Parlament sau prin asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, pentru a face legea operaţională la începutul anului viitor - atenţie, pentru presă, nu am spus 1 ianuarie neapărat, la începutul anului viitor, având în vedere că implementarea legii necesită un timp, ca şi legea educaţiei, necesită etape care să fie parcurse şi atunci o intrare în vigoare a legii în prima parte a anului viitor poate fi binevenită”, a mai arătat președintele Băsescu.

Potrivit șefului statului, România va continua politica anului 2011, adică reducerea costurilor de funcţionare a statului și a costurilor nejustificate legate de asistenţă socială şi diverse beneficii.

Absorbție de fonduri europene de 6 miliarde de euro, în 2012

”Bugetul 2012 nu vizează numai investiţiile, el vizează şi accelerarea procesului de reducere a dependenţei României de împrumuturi externe. De aceea, se face un salt destul de puternic, de la un deficit de 4,4% anul acesta la un deficit de 1,9% anul viitor. Sigur, este un salt care pare greu de realizat, mai ales că şi planificarea creşterii economice a fost una prudentă. O creştere de numai 1,5% anul viitor, având însă un argument foarte puternic, dacă anul acesta utilizarea de fonduri structurale se va ridica la circa 1-1,5 miliarde, anul viitor planificăm, prin bugetul de stat, o absorbţie de şase miliarde, chiar dacă scepticii spun patru miliarde”, a precizat Traian Băsescu.

În acest context, preşedintele Traian Băsescu i-a mulțumit prinţului Charles pentru sprijinul pe care îl acordă României în promovarea valorilor sale turistice.

”Nu pot să pierd ocazia de a-i mulţumi prinţului Charles, pentru că suntem în organizarea unei reviste britanice, pentru sprijinul pe care îl acordă României în promovarea valorilor sale turistice. Avem convingerea că şi în continuare vom avea un partener în promovarea valorilor turistice de către prinţul Charles şi familia regală britanică”, a afirmat Traian Băsescu.

Șeful statului a participat, joi, la conferinţa ''Analysing Romania's future economic potential'', organizată de grupul ''The Economist''.Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
24 Noiembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza