AUDIO Taxa auto de primă vânzare, suspendată până în 2013

Guvernul a aprobat suspendarea până la 1 ianuarie 2013 a taxei de poluare pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007.

Adăugat: 31 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:31 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul a decis, luni, ca taxa de primă vânzare a maşinilor înmatriculate înainte de 2007 să fie suspendată până la începutul anului viitor, urmând ca persoanele care au plătit deja această taxă să primească banii înapoi.

Într-o declaraţie susţinută luni la Palatul Victoria, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a amintit că Guvernul a fost obligat de Curtea Europeană de Justiţie să introducă taxa auto de primă vânzare, datele colectate ulterior din teritoriu indicând însă probleme tehnice de aplicare a unei măsuri care afectează sute de mii de proprietari de maşini vechi.

El a arătat că ordonanţa de urgenţă pentru suspendarea taxei va intra în vigoare în maximum două zile, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

"Vor fi discuţii cu Uniunea Europeană, ne-am asumat această răspundere, dar sper să nu fie probleme foarte acute, deoarece şi ei trebuie să înţeleagă că este nevoie de un termen în plus pentru sute de mii de proprietari de maşini vechi", a spus Borbely.
    
Conform legii, începând cu acest an, pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

Noul sistem a fost aplicat începând cu 13 ianuarie.

Pe fondul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării, în care una dintre revendicările formulate vizează eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală a decis, în urmă cu o săptămână, să suspende până la 1 ianuarie 2013 taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

Decizia politică a fost adoptată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de luni.

Conform actului normativ, persoanele care au achitat deja această taxă vor primi banii înapoi, pe baza unei cereri adresate administraţiei fiscale.

Suspendarea taxei de primă vânzare este argumentată în document atât prin dificultăţile de ordin tehnic legate de documentele care trebuie obţinute la prima transcriere a dreptului de proprietate asupra maşinii vechi, cât şi prin necesitatea "reevaluării" impactului pe care taxa le are în plan economic şi social.

Prin suspendarea taxei auto de primă vânzare, bugetul Fondului pentru mediu va fi privat de veniturile care ar fi fost obţinute prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate.
 

AUDIO Declaraţii susţinute de ministrul Mediului Laszlo Borbely la finalul şedinei de Guvern privind taxa autoAutor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
31 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza