AUDIO "Susţin că şi sectorul de sănătate trebuie reformat"

Într-o declaraţie de presă, preşedintele Traian Băsescu a explicat presei, timp de aproape o oră, de ce s-a implicat Preşedinţia României în proiectul referitor la Legea sănătăţii.

Adăugat: 11 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:11 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni,  că motivul principal al implicării sale în noul proiect al legii sănătăţii este angajamentul pe care şi l-a luat legat de modernizarea statului.

"De ce s-a implicat Preşedinţia în acest proiect? Dintr-un motiv simplu. Unul din angajamentele mandatului meu a fost legat de modernizarea statului şi s-a făcut legislaţia necesară în domeniul justiţiei, fie că vorbim de Coduri, fie că vorbim de Legea micii reforme, fie că vorbim de Legea răspunderii magistraţilor, care, Slavă Domnului, astăzi a trecut de Curtea Constituţională sau de Legea de promovare a magistraţilor la Înalta Curte", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a amintit că o serie de alte legi au fost adoptate în urma rapoartelor diferitelor comisii prezidenţiale şi a dat ca exemplu noul Cod al Muncii şi noua Lege a educaţiei.

Traian Băsescu a enumerat personalităţile care au făcut parte din  comisia de specialitate privind proiectul legii sănătăţii şi a subliniat profesionalismul membrilor acestei comisii şi efortul  acestora în elaborarea noii legi.

"După cum ştiţi, a existat o comisie prezidenţială formată, ca şi toate celelalte, din specialişti neutri, dar de mare prestigiu, şi puteţi intra pe site-ul Preşedinţiei să vedeţi numele celor care au făcut parte din comisia prezidenţială.(...) A fost un efort de patru ani pentru ca această lege, în proiect, să poată fi lansată în dezbatere publică. A durat mai bine de un an redactarea raportului diagnostic, cu concluziile şi pe urmă s-a trecut, într-o echipă multidisciplinară, la redactarea unor idei de construcţie a unor legi care au fost puse la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi trebuie să vă spun că s-a lucrat şi cu specialişti din Ministerul Sănătăţii. Ca atare, mi-e foarte greu să înţeleg furia împotriva acestei legi, în loc să fie o dezbatere, a subliniat acesta.

SMURD-ul n-a fost creat de un om

Cât priveşte, serviciu SMURD, de la care a plecat conflictul între Traian Băsescu şi  Raed Arafat, şeful statului a susţinut că acest serviciu nu se va privatiza

"Nimeni nu-şi pune problema privatizării sistemului de ambulanţă, nimeni nu-şi pune problema privatizării sistemului SMURD. De altfel, ar fi şi ridicol", a declarat el.

Preşedintele a dorit însă să explice în ce constă serviciul SMURD şi care sunt diferenţele dintre SMURD, salvări şi pompieri.

"Deci, SMURD-ul este o unitate care face parte din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, este alcătuită din pompieri profesionişti şi toţi sunt calificaţi ca paramedici, adică ştiu să dea primul ajutor, dar nu să facă intervenţii complicate. Pentru asta intervine serviciul de salvare. Deci, cei care au proiectat ideea privatizării SMURD-ului n-au făcut decât să dezinformeze populaţia şi au încercat să creeze o barieră legată de dezbaterea publică privitoare la noua Lege a sănătăţii.Deci să nu credeţi că sunt echipaje pentru salvările SMURD şi echipaje pentru maşinile de pompieri", a explicat acesta.

Traian Băsescu a mai declarat, miercuri, că serviciul SMURD nu a fost creaţia unui om, ci a fost creat de statul român.

"SMURD-ul n-a fost creat de un om, statul român a făcut eforturi uriaşe pentru dotarea SMURD şi a Ambulanţei", a afirmat acesta.

Legea sănătăţii rezolvă problemele de monopol

Preşedintele România a mai adus drept argumente pentru noua lege a sănătăţii şi  faptul că "trebuie rezolvate problemele de monopol a Casei Naţionale de Sănătate, trebuie să depolitizăm sistemul, trebuie să fim eficienţi din punct de vedere administrativ şi trebuie să eliminăm corupţia".

Traian Băsescu a mai susţinut că a venit timpul ca şi primăriile, consiliile judeţene ,  administraţiile locale, să se implice şi să contribuie la îmbunătăţirea şi promptitudinea serviciului de ambulanţă şi să achiziţioneze ambulanţe.

Legea sănătăţii inspirată de Olanda şi Germania

Şeful statului a mai precizat că în elaborarea legii experţii s-au inspirat din  sistemul de sănătate olandez şi german.

"Legea este puternic inspirată din experienţa sistemului de sănătate olandez şi german. Nu spun că sunt sisteme perfecte, dar, oricum, nu au ineficienţa sistemului nostru şi la populaţia celor două ţări nu există nemulţumirea pe care o au românii faţă de propriul lor sistem de sănătate. Şi atunci, faptul că s-au preluat idei din legislaţia unor ţări care au reuşit mai bine decât noi în a satisface exigenţele populaţiei în domeniul sănătăţii, cred că nu este un lucru rău. Nu au fost preluate mot-a-mot, dar există elemente de inspiraţie din această legislaţie pe care specialiştii le-au folosit. Nu consideraţi că am devenit primul doctor al ţării, ci, pur şi simplu, susţin că şi sectorul de sănătate trebuie reformat, pentru a putea continua procesul de reformare a statului,  a mai spus preşedintele  României, în declaraţia de presă, susţinută, miercuri, la Palatul Cotroceni.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza