AUDIO Roşia Montană rămâne la stadiul de evaluare şi analiză
Ministrul mediului, Laslo Borbely, a declarat că până nu va avea siguranţa că la Roşia Montană se vor aplica cele mai bune tehnici de exploatare conform normelor din UE, nu va prezenta Guvernului, avizul de mediu.
Articol de Simona Mihăescu, 19 August 2011, 12:03
Într-un interviu pentru Televiziunea Română, Laslo Borbely a subliniat importanţa siguranţei de exploatare a zăcămintelor de aur de la Roşia Montana.
El a explicat că pentru a asigura siguranţa în exploatare este nevoie de un procent redus de cianuri folosite în exploatarea zăcămintelor de aur de la Roşia Montană.
Reamintim că organizaţii neguvernamentale din România şi Ungaria, dar şi oficialităţi de la Budapesta au exprimat opoziţia deschisă cu privire la realizarea proiectului Roşia Montană, unde ar urma să fie folosite cianuri pentru exploatarea aurului.
"Analizarea proiectului minier de la Roşia Montană continuă, deşi răspunsul părţii ungare cu privire la folosirea cianurii în extragerea aurului este negativ "declara la 12 august 2011, ministrul Mediului, László Borbély.
El preciza, la RRA, că, până la elaborarea acordului de mediu, se aşteaptă răspunsul ''Gold Corporation'' la cele 500 de întrebări care au fost trimise, răspuns ce ar trebui primit până la sfârşitul lunii august, ca şi avizul comisiei de specialitate - pe care speră să-l aibă până la finele acestui an.
"Eu consider că guvernul nu putea să spună altceva decât ceea ce dânşii au decis în Parlament printr-o decizie politică. Eu am o poziţie foarte fermă - o să aplicăm cele mai bune practici din Uniunea Europeană, conform Convenţiei de la Espoo. Există această consultare, dar punctul de vedere al unei ţări vecine nu poate împiedica procesul să meargă mai departe", a afirmat László Borbély.
La 15 februarie 2011, ministrul mediului, Laszlo Borbely , anunţa cu prilejul întâlnirii avute cu omologul său maghiar, Sandor Fazekas că situaţia de la Roşia Montana se află în atenţia ministerelor Mediului din România şi Ungaria.
Autorităţile de la Bucureşti au eliberat recent un certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic, necesar companiei Roşia Montană Gold Corporation pentru a putea exploata mina de aur cu ajutorul cianurilor în aer liber.
În ce priveşte avizul de mediu însă, proiectul minier de la Roşia Montană rămâne la stadiul de evaluare şi analiză, după cum preciza ministrul mediului, Borbely Laszlo.