AUDIO Românii pot cere restituirea taxei auto

Cetăţenii pot cere, de luni, restituirea diferenţei de bani plătiţi în plus, din 2008, pentru taxa auto care acum s-a redus.

Adăugat: 12 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:12 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Normele de aplicare a noii taxe de poluare auto, aprobate de Guvern, vor intra în vigoare vineri a anunţat ministrul mediului, László Borbély.

Proprietarii de maşini care au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din noul sistem, pot cere statului restituirea diferenţei.

Codul de procedură fiscală stabileşte, însă, că suma de restituit va fi redusă prin compensare cu eventualele datorii fiscale neachitate de aceştia.  

Noua lege privind emisiile poluante provenite de la autovehicule vine cu o reducere a taxei de până la 25 de procente.

Potrivit ministrului mediului, László Borbély, persoanele care au cumpărat o maşină începând cu 1 iulie 2008 şi au plătit o taxă de poluare mai mare decât cea reglementată prin noul act normativ, pot solicita restituirea diferenţei.

Ministrul a precizat că cei interesaţi pot să-şi calculezesinguri taxa datorată statului, întrucât pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu va exista , de vineri,  formula legală, formulă care va fi utilizată de organele fiscale. 

"Începând de luni, cetăţenii să poată să meargă la direcţiile financiare pentru ca să poată să ceară restituirea acelei sume, cei care au plătit în plus din 2008 faţă de taxa redusă, care va intra în vigoare. Fiecare merge la aceste direcţii financiare, primeşte o cerere-tip şi, în termen de 45 de zile, va primi restituirea diferenţei de taxă de poluare", a spus Borbely, după şedinţa de guvern de miercuri.

Ministrul  a mai spus că banii proveniţi din taxa de poluare auto constituie venit pentru bugetul fondului de mediu, putând fi astfel finanţate mai multe programe de mediu, cunoscutele "investiţii verzi".

Cum se calculează taxa datorată statului

În formula ce va publicată pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu , unde se va putea calcula taxa auto se vor trece elemente din cartea de identitate a maşinii şi din certificatul de înmatriculare.

Proprietarii de maşini cărora calculatorul virtual le va comunica faptul că au de recuperat bani, vor trebui apoi să se înarmeze cu răbdare şi să depună la administraţiile fiscale o cerere de restituire şi mai multe documente în original şi copie.

Dacă au însă datorii la Fisc, sumele restante vor fi recuperate de stat după caz, din respectiva diferenţă. Banii ar trebui să ajungă în portofelele celor care au urmat toţi paşii în cel mult 45 de zile.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza