AUDIO România "nu acceptă o întârziere" privind aderarea la Schengen

Preşedintele României, Traian Băsescu susţine că România rămâne deschisă Mecanismului de Cooperare şi Verificare, dar nu acceptă ca acesta să fie folosit ca o pârghie de blocare a unui drept.

Adăugat: 17 Decembrie 2010
Ultima actualizare:17 Decembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Consiliul European de Iarnă că România nu acceptă crearea de obligaţii suplimentare faţă de cele din tratatul de aderare în ceea ce priveşte intrarea în Schengen.


"Am adus argumente în declaraţie legate de faptul că MCV-ul nu este parte a tratatului de aderare, este un mecanism stabilit între România şi Comisie care nu a făcut obiectul ratificării nici în Parlamentul României, nici în Parlamentul vreunui alt stat european. România va continua să rămână deschisă pentru aplicarea acestui mecanism, dar nu acceptă să fie utilizat ca o pârghie de blocare a unui drept şi a unei obligaţii pe care România o are, a spus preşedintele Traian Băsescu.În intervenţia sa, şeful statului a dezavuat totodată declaraţiile unor oameni politici care, în ultima perioadă, au făcut afirmaţii precum aceea că România nu ar avea tratat de frontieră cu Republica Moldova.


 

Ajutor pentru ţările cu dificultăţi din zona euroŞefii de state şi guverne din Uniunea Europeană au încheiat, vineri,  la Bruxelles summit-ul de iarnă la care au decis modificarea limitată a Tratatului Uniunii pentru a permite crearea unui mecanism permanent de ajutorare a ţărilor cu dificultăţi financiare din zona euro, precum şi caracteristicile generale ale acestui mecanism.


Liderii europeni au mai hotărât să acorde Muntenegrului statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană.


Două lucruri importante au fost subliniate de liderii europeni: faptul că mecanismul va fi activat doar dacă va fi absolut necesar şi că împrumuturile pentru ţările cu probleme financiare vor fi oferite pe baza unor condiţii stricte, şi asta pentru a evita posibile abuzuri.


În plus, liderii europeni au insistat asupra unei fraze din declaraţia comună, care spune foarte clar că europenii vor face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea întregii zone euro şi că voinţa lor politică nu poate fi pusă sub semnul întrebării.


Au spus-o rând pe rând preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, dar şi liderii german şi francez, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy, în încercarea de a linişti pieţele financiare, care nu par total convinse de măsurile anunţate de europeni.

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Luminita Apostol
Adăugat:
17 Decembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza