AUDIO PSD susţine taxa "clawback", dar în anumite condiţii
Vicepreşedintele departamentului de sănătate al PSD, Alexandru Rafila, a declarat că PSD susţine introducerea taxei clawback, însă în condiţiile în care să nu fie afectat necesarul de medicamente pentru sistemul sanitar.
Articol de Alexandra Cristea, 25 August 2011, 18:10
PSD susţine că la introducerea taxei clawback pentru producătorii de medicamente trebuie să se ţină cont de impactul pe care cuantumul acesteia îl va avea asupra asigurării medicamentelor pentru piaţa internă şi mai ales, pentru programele naţionale.
Vicepreşedintele Departamentului de sănătate al PSD, Alexandru Rafila, spune că o taxa poate descuraja importatorii de medicamente, astfel că va creşte riscul de a nu mai fi asigurate programele naţionale de oncologie, diabet sau HIV SIDA.
"Această taxă de clawback, care este aplicabilă în multe ţări din Europa, trebuie să ţină cont şi de chestiunea legată de preţul medicamentelor din România, care este un preţ scăzut, iar faptul că unele dintre companii preferă reexportul medicamentelor, este un mare pericol, pentru că grija noastră foarte mare în aplicarea acestei taxe de clawback este ca să fie la fel concepută şi să fie corelate cu celelalte mecanisme de finanţare a sistemului de sănătate, încât să nu existe întârzieri în livrare sau lipsa medicamentelor din programele naţionale”, afirmă Alexandru Rafila.
Premierul Emil Boc i-a cerut, miercuri, ministrului sănătăţii să prezinte executivului, săptămâna viitoare, spre adoptare, proiectul privind taxa clawback şi să finalizeze lista genericelor C2, pentru ca apoi Guvernul să aloce ministerului 150 milioane de lei din fondul de rezervă.
Toţi producătorii de medicamente vor trebui să contribuie la finanţarea sistemului de sănătate cu o sumă cuprinsă între 5% şi 11% din veniturile realizate din vânzarea produselor.
Companiile din domeniu susţin că noua taxă este discriminatorie pentru agenţii economici, prin suprafiscalizare.