AUDIO PSD reclamă Parlamentului European problemele României

Reprezentanții PSD sunt hotrărâți să arate Parlamentului European "derapajele democratice" din România.

Adăugat: 21 Ianuarie 2012
Ultima actualizare:21 Ianuarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb a declarat, sâmbătă, că săptămâna viitoare va fi organizată o dezbatere în Parlamentul European privind derapajele democratice din România, care se va finaliza cu o rezoluţie.

"Împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, vom continua în cursul următoarei săptămâni să prezentăm în cadrul PE, prin organizarea unei dezbateri publice, asemănarea dintre profilul Traian Băsescu şi profilul Viktor Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din România, urmând ca în cadrul PE să avem o dezbatere care va fi finalizată cu o rezoluţie în ceea ce priveşte România. Nu ne vom opri doar la palierul PE, vom merge mai departe către Executiv şi către Consiliu, pentru ca privirile să se îndrepte către România", a afirmat Rovana Plumb, după întrunirea Comitetului Executiv Naţional al Femeilor Social-Democrate.

Ea a avertizat că în cazul în care derapajele democratice vor continua în România, în cadrul dezbaterilor se poate invoca articolul 7 al Tratatului UE, care prevede sancţiuni instituţionale, însă a precizat că nu se doreşte acest lucru.

"Dacă derapajele democratice vor continua, este clar că în cadrul dezbaterilor din PE se poate invoca articolul 7 din tratat, care înseamnă sancţiuni instituţionale la adresa României. Nu dorim acest lucru, dar solicităm în mod expres ca acest Guvern şi Traian Băsescu să plece", a spus Rovana Plumb, citată de Agerpres.

Potrivit europarlamentarului PSD, articolul 7 prevede declanşarea oricărei proceduri de infringement, pe oricare domeniu, blocarea fondurilor europene şi dreptului de vot, dreptului de exprimare în Consiliu a poziţiei unui stat membru.

Victor Ponta: Procedurile au fost declanșate


Președintele social democrat, Victor Ponta, susține că în timpul vizitei pe care a efectut-o la Strasbourg a vorbit cu liderii Grupurilor Social Liberal, Social Democrat și al Verzilor despre declanșarea unor proceduri asemănătoare celor declanșate în cazul Ungariei.

"Proceduri exact ca şi în cazul Ungariei, presupun o audiere publică, a societăţii civile, a reprezentanţilor politici, după care o dezbatere şi, probabil, audierea primului ministru, dacă domnul Boc va merge în Parlamentul European, cum a mers Viktor Orbán", a spus Ponta.

PSD și PNL semnlează Parlamentului European încălcarea procedurilor democratice din România referitoare la comasarea alegerilor și la adoptarea unor legi prin asumarea răspunderii Guvernului, procedură care nu mai permite dezbaterea legilor în Parlament.

"O deviere de la standardele europene, mă refer la adoptarea celor mai importante legi, prin evitarea Parlamentului, 14 angajări de răspundere, împotriva standardelor europene. Mă refer la modificarea statutului justiţiei prin angajarea răspunderii guvernului, în luna decembrie, anul trecut, împotriva standardelor europene. Şi mă refer la controlul politic total asupra televiziunii publicii, ceea ce este împotriva standardelor europen", spune Victor Ponta.

Punerea României pe acelaşi palier cu Ungaria "e absolut greşită"

Premierul Emil Boc a afirmat, sâmbătă, că încercarea celor din opoziţie de a pune România pe acelaşi palier cu Ungaria este greşită şi lipsită de acoperire, iar aceştia sacrifică interesul ţării din dorinţa de a crea ''agitaţie''.

'"România este în acord cu Comisia Europeană, nu are niciun fel de problemă cu Uniunea europeană şi Comisia Europeană, în timp ce Ungaria are o problemă cu Comisia Europeană cu privire la anumite acte normative pe care le-a adoptat", a declarat primul-ministru.

Emil Boc a arătat că singura preocupare a Opoziţiei este aceea de a ajunge cât mai repede la putere, neglijând o serie de aspecte importante.

Infringement împotriva Ungariei

Comisia Europeană a declanşat  procedura de infringement împotriva Ungariei în privinţa a trei chestiuni,  a anunţat, la Strasboug, José Manuel Barroso, preşedintele Executivului de la Bruxelles.

Cele trei legi contestate de Bruxelles sunt: Legea cu privire la Banca Naţională a Ungariei, reorganizarea Autorităţii pentru protecţia datelor cu caracter personal şi pensionarea anticipată a magistraţilor.

Ungaria are termen o lună ca să răspundă la îngrijorările Comisiei Europene.



Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Ianuarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza