AUDIO Privatizarea Cupru Min, "cea mai bună soluţie pentru redresare"

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că privatizarea companiei Cupru Min, care are mari datorii la stat, era cea mai bună soluţie pentru redresare.

Adăugat: 6 Aprilie 2012
Ultima actualizare:7 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat vineri, pentru Radio România, că privatizarea companiei Cupru Min este cea mai bună soluţie pentru redresare.

El a adăugat că deşi compania a consemnat profit în ultimii doi ani, are mari datorii la stat.

"Strategia evaluare pe care mi-am asumat-o ţine de rezolvarea pe termen scurt a problemelor de mediu şi de continuarea în termeni viabili a activităţii acestei companii. S-a spus de atâtea ori că este profitabilă, dar există o diferenţă contabilă de profit a acestei companii, care nu ţine cont însă de datorii istorice, care sunt de cel puţin trei ori mai mari decât profitul înregistrat. Altă variantă intermediară, nu spun că n-ar fi fost posibilă, nu ar fi fost unele cu rezolvare în termen scurt, aşa cum încercăm noi prin procesul de privatizare",  a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

AUDIO Interviul integral acordat de Dan Suciu, redactorului acreditat la Guvern, Petruţa Obrejan.

În opinia lui Dan Suciu, Cupru Min este o companie cu probleme şi lipsită de investiţii majore de multă vreme, ea fiind evaluată, în prezent dublu, faţă de acum 4 ani, când contextul economic era altul.

Totodată, el nu a negat că ar exista un oarecare profit al companiei, însă datoriile acesteia sunt de trei ori mai mari decât profitul înregistrat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că ar fi putut fi luate în calcul şi alte variante, însă acestea nu ar fi rezolvat situaţia în cel mai scurt timp, ci în ani de zile.

El a adăugat că rezolvarea prin conversia în acţiuni a datoriilor istorice ale Cupru Min nu ar fi fost posibilă, întrucât această acţiune ar fi fost considerată ajutor de stat.

De asemenea, Dan Suciu îi atrage atenţia preşedintelui PSD, Victor Ponta, că nu s-a vândut  zăcământul, ci compania Cupru Min, care are un preţ de exploatare, o licenţă de exploatare a zăcământului valabilă până în 2019.

Opoziţia contestă modul în care a fost privatizată compania Cupru Min

Liderul USL Victor Ponta susţine că societatea este de importanţă naţională şi se puteau găsi metode pentru păstrarea ei în patrimoniul statului.

De la câştigarea licitaţiei de privatizare de către firma canadiană Roman Copper, în urmă cu două săptămâni, se aud însă şi alte voci care acuză privatizarea Curpu Min.

Nu se ştie dacă firma a câştigat prin licitaţie dreptul de evaluare şi nu se înţelege nici de ce el a fost plătit de Cupru Min, faptul ridicând suspiciuni legate de gradul de indepenţă a evaluării.

De asemenea, acţionarul firmei canadiene care a câştigat licitaţia a transmis prin intermediul Ministerului Economiei că va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat şi plata datoriilor Cupru Min cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi Statele Unite, fără a se preciza însă care sunt aceştia.

Zăcământul de cupru, de la Roşia Poieni, estimat la 14 miliarde de euro

Preţul de licitaţie a fost raportat la valoarea activelor societăţii, nu şi la cea a zăcământului, precizează autorităţile, iar Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului şi economist de profesie, a explicat că acest lucru este corect, întrucât este vorba despre privatizarea unei societăţi comerciale care deţine o licenţă de exploatare şi nu de vânzare a unor resurse minerale.

Astfel, în cazul în care societatea ar da faliment, zăcământul ar rămâne în continuare al statului.

Autorităţile mai susţin că vânzarea Cupru Min era absolut necesară, întrucât nu era profitabilă, avea datorii, iar investiţiile ce trebuie făcute sunt prea mari.

Zăcământul de cupru de la Roşia Poieni este estimat la 13-14 miliarde de euro, iar Cupru Min deţine o licenţă de exploatare a cuprului valabilă până în anul 2019.

Redevenţa pe care o va încasa statul în urma concesionării este de 4% din valoarea minereului valorificat.

Aceasta poate fi însă modificată, dacă statul decide acest lucru prin lege.

De două zile se aşteaptă rezultatele negocierilor pentru privatizarea Cupru Min Abrud

Rezultatele negocierilor pentru privatizarea societăţii de stat Cupru Min Abrud se aşteaptă de două zile şi nu se ştiu multe detalii, ceea ce a determinat opoziţia să-şi exprime nemulţumirea şi să declare că va folosi toate căile juridice de blocare a acestui contract.

Cupru Min este una din companiile neprofitabile de stat pe care Guvernul român s-a angajat în acordul de împrumut cu FMI că le va vinde până la sfârşitul lunii aprilie, spun autorităţile, iar contractul va fi făcut public săptămâna viitoare.

Firma canadiană Roman Copper Corporation a câştigat licitaţia pentru vânzarea pachetului integral de acţiuni la Cupru Min Abrud, la preţul de 200 de milioane euro, de trei ori şi jumătate peste preţul de pornire a licitaţiei, dar cu mult sub sumele avansate de unii evaluatori independenţi.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Firma înregistrează mari datorii la stat, dar în ultimii ani a înregistrat profit.

Pentru încheierea tranzacţiei este necesar avizul Consiliului Concurenţei, care trebuie dat în maximum 90 de zile de la semnarea contractului, iar în termen de 30 de zile de la primirea acestui aviz compania Roman Copper trebuie să transfere în contul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie cei peste 200 de milioane de euro.


 Autor:
Radio România
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Petruţa Obrejan
Adăugat:
6 Aprilie 2012
Ultima actualizare:
7 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza