AUDIO Preţurile la energie nu cresc pentru populaţie

La încheierea misiunii de evaluare în România, oficialii FMI şi Comisiei Europene au anunţat că preţul gazelor naturale nu va creşte, iar liberalizarea preţurilor la energie electrică se amână.

Adăugat: 5 Februarie 2012
Ultima actualizare:6 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful Misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a spus că nu există nici un plan de creştere a preţului la gaze naturale pentru consumatorii casnici

"Ne gândim la o ajustare într-un calendar mai lent, începând din 2013", a declarat Jeffrey Franks.

El a precizat că gospodăriile nu ar trebui să se aştepte la majorări "în viitorul apopriat".

"Gospodăriile nu ar trebui să se aştepte la majorări de preţuri în viitorul apropiat, întrucât procesul de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze va începe mai târziu şi se va finaliza în 2015. Nu am definit încă când va începe pentru că vrem să lucrăm mai întâi la definirea persoanelor vulnerabile şi vrem să le asigurăm protecţia", a spus Franks, în cadrul unei conferinţe de presă.

În privinţa energiei, Franks a avertizat că, contractele bilaterale favorizate ce creează un cadru inechitabil şi de care beneficiază numai anumite grupuri de cheltuieli publice, ar trebui încetate imediat.

Jeffrey Franks a arătat că "regimul de preţuri în sectorul energetic ar trebui să reflecte cât mai real costurile".

"Cetăţenii români pierd în jur de 175- 275 milioane euro pe an, doar la Hidroelectrica din cauza contractelor inegale", a arătat acesta care a precizat că trebuie garantată o piaţă stabilă şi protecţie împotriva abuzurilor.

"România nu-şi mai poate permite să continue practicile de până acum în acest sector. Autorităţile vor începe un proces de dereglementare treptat al preţurilor la energie. Am convenit ca ajustările să înceapă din 2013, pentru gospodării şi să fie împinse până în 2017", a declarat şeful Misiunii FMI, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul misiunii în România.

Potrivit acestuia, în sectorul gazelor sunt necesare încă consultări urmând ca în aprilie România şi FMI să discute o foaie de parcurs privind preţurile administrate.

Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru populaţie, amânată

Perioada în care se va efectua liberalizarea treptată preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017, a declarat duminică şeful misiunii Comisiei Europene în România, Istvan Szekely.

Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.

Totuşi, în cazul consumatorilor industriali, primile scumpiri la electricitate ar putea aparea în acest an, potrivit oficialilor.

"Pe electricitate, pentru consumatorii industriali, va incepe în lunile urmatoare. Pentru casnici, va fi mult mai gradual. Noi ne gandim la o ajustare intr-un calendar mai lent decat cel anticipat, incepand cu 2013", a subliniat Jeffrey Franks.

Conform înţelegerilor anterioare cu instituţiile internaţionale, tarifele reglementate la energie şi gaze trebuiau eliminate treptat până în 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru populaţie.

Franks cere prevenirea risipei banilor publici

Seful misiunii FMI a atras atenţia autorităţilor să nu mai cheltuie banii pe proiecte care nu sunt importante.

"Toate trebuie atent evaluate, pentru ca proiectele cu cel mai mare impact sa fie prioritare şi să aiba finanţare. Acest lucru este crucial pentru a se preveni risipa de fonduri publice insuficiente. România cheltuie un procent ridicat pe investiţii din buget şi nu beneficiază întotdeauna de calitate în schimbul banilor investiţi", a spus  Franks.

Şi reprezentantul Comisiei Europene, s-a arătat îngrijorat cu  cu privire la Programul naţional de dezvoltare a infrastructurii.

"Ne-am aştepta să facă parte din portofoliul şi strategia de investitii pe termen mediu fiscal şi ar trebui să se încadreze în avelopa de cheltuieli bugetare, altfel poate deveni o problema pe viitor", a spus Szekeli.

Experţii FMI au ajuns la un acord cu autorităţile române la cea de-a patra evaluare a acordului preventiv, iar Fondul va pune la dispoziţie o nouă tranşă, de 505 milioane de euro, după aprobarea Board-ului instituţiei, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Tranşa de 505 milioane euro va fi pusă la dispoziţia României după aprobarea de către Comitetul Director al FMI, la sfârşitul lunii martie.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
5 Februarie 2012
Ultima actualizare:
6 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza