AUDIO Președintele Iohannis respinge revocarea șefei DNA

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu o revocă pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Adăugat: 16 Aprilie 2018
Ultima actualizare:16 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că a respins cererea de revocare a procurorului şef DNA Laura Codruţa Kovesi.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis: Mi-a trimis o propunere, propunerea de revocare a procurorului-şef DNA, împreună cu raportul privind activitatea managerială a DNA. Această propunere este doar un prim pas dintr-o procedură în cadrul căreia ultimul cuvânt îl are, conform legii, preşedintele. După cum probabil vă amintiţi, după ceva timp, la mijlocul lunii martie, mi-a fost înaintat şi avizul CSM. Avizul CSM însă a ajuns la cu totul altă concluzie decât aşa-zisul raport al domnului ministru. Avizul CSM, după cum ştim, a fost unul negativ. Prin rolul constituţional al CSM, de garant al independenţei justiţiei, acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ adiţional, chiar dacă avizul nu obligă, el în niciun caz nu poate fi ignorat. Constat deci că în analiza aceloraşi acţiuni sau inacţiuni şi în aplicarea aceloraşi texte legale, două autorităţi ale statului, respectiv Ministerul Justiţiei şi CSM ajung la concluzii diametral opuse. Odată sesizat cu propunerea ministrului şi după ce am primit avizul CSM, am solicitat evident departamentelor de specialitate din administraţia prezidenţială o analiză şi câteva propuneri. Acum, analizând motivele pentru care ministrul justiţiei solicită revocarea procurorului-şef al DNA, am constatat că autorul raportului, raport care a însoţit propunerea, consideră că acesta este "o luare de poziţie" faţă de dezbaterile publice din ultimul an, ceea ce, clar, induce percepţia că evaluarea ministrului justiţiei poate fi subiectivă. Această percepţie este întărită şi de prezenţa în cuprinsul raportului a unor aspecte referitoare la cariera profesională a ministrului justiţiei. De asemenea, unele dintre motivele care fundamentează propunerea de revocare utilizează date şi informaţii care fie nu sunt pertinente, fie exced perioada anunţată de ministru ca fiind evaluată. Unele rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, hotărâri ale CSM sau decizii ale Curţii Constituţionale au fost interpretate şi valorificate de ministrul justiţiei într-un sens cel puţin diferit faţă de conţinutul lor. Mai multe despre argumentele tehnice de specialitate care au stat la baza deciziei pe care am luat-o veţi regăsi în documentul care vă va fi pus la dispoziţie la finalul acestei declaraţii, document care, sigur, va fi trimis ministrului justiţiei.
Drept urmare, motivele de revocare prezentate de ministrul justiţiei nu au fost de natură să mă convingă. De altfel, în mare parte, ele nici nu corespund prevederilor legale aplicabile. În concluzie, nu voi da curs propunerii ministrului justiţiei de revocare a doamnei Kövesi, procuror-şef al DNA.

AUDIO Declarația președintelui Klaus Iohannis

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe 22 februarie, că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru ''acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept''.
 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
16 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza