AUDIO Ponta, dezamăgit de rezultatele negocierilor privind bugetul UE

Premierul Victor Ponta susţine că obţinerea de către România a 39 de miliarde de euro, faţă de 48 cât propusese iniţial Comisia Europeană, este un eşec.

Adăugat: 9 Februarie 2013
Ultima actualizare:9 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta se declară dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare din partea Uniunii Europene pentru România, care este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene.

Şeful executivului consideră că, practic, nu s-a obţinut niciun euro în plus faţă de luna noiembrie.

În următorii şapte ani, decalajul dintre România şi restul ţărlor occidentale nu se va reduce, având o alocare mai mică decât celelalte state, apreciază premierul Victor Ponta.

El crede că obţinerea doar a 39 de miliarde de euro faţă de cele 48 de miliarde propuse de Comisia Europeană reprezintă în fapt un eşec.

"Comisia Europeană a cerut 1000 de miliarde, au rămas 960. Deci 40 de miliarde mai puţin decât a cerut Comisia. Din cele 40 de miliarde pe 28 de ţări, nouă s-au tăiat de la România, 25%. Vi se pare că este o afacere extraordinară?", s-a întrebat retoric premierul.

Şeful executivului crede că cele nouă miliarde de euro lipsă vor fi resimţite profund, mai ales de guvernul care va fi la Palatul Victoria în perioada 2016-2020.

Mai mult, cele nouă miliarde vor fi acoperite tot din buzunarul românilor.

"Trebuie să le prezentăm românilor realitatea. România a obţinut cu nouă miliarde de euro şi în perioada 2014-2020 trebuie să acoperim din resurse proprii aceste nouă miliarde. Dacă le spunem că am obţinut extraordinar, oricum nu ne ajută asta în 2014-2020, să găsim banii. Banii tot de la români o să îi luăm, acei nouă miliarde, şi cred că dacă le spui oamenilor adevărul, chiar şi neplăcut, este mai bine decât să le spui o minciună plăcută", a spus premierul.

România "a obţinut mai mulţi bani"

România a obţinut mai mulţi bani în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, comparativ cu sumele ce i se cuvin în prezent, a anunţat  preşedintele Traian Băsescu la finalul reuniunii Consiliului European.

El a explicat că la negocierile de la Bruxelles delegaţia ţării noastre a obţinut şi o prelungire a termenului până când vom putea cheltui banii.

Mai precis, România a primit aproape 40 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, a declarat preşedeintele Traian Băsescu şi a precizat că ţara noastră a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului.

Şeful statului a menţionat că bugetul Uniunii pentru următorii şapte ani scade comparativ cu actualul exerciţiu financiar.

Bugetul Uniunii Europene înregistrează prima scădere bugetară din istorie

Bugetul Uniunii Europene pe următorii şapte ani a fost adoptat de liderii europeni, după negocieri care s-au dovedit îndelungi şi dificile, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Luminiţa Apostol.

Pentru a avea valoare de lege, documentul, care marchează prima scădere bugetară comunitară din istoria blocului comunitar, va trebui să fie adoptată însă de Parlamentul European.

Liderii europeni au încercat să apere rezultatul negocierilor lor şi bugetul de 960 de miliarde de euro pe care l-au convenit pentru următorul exerciţiu bugetar al Uniunii.

Acordul politic la care s-a ajuns este cel mai bun care putea fi obţinut în unanimitate de şefii de stat şi de guvern reuniţi în Consiliul European, a accentuat preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso.

Un bun compromis, a spus şi preşedintele François Hollande, iar cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat că bugetul european va asigura creştere economică şi creare de locuri de muncă.

Este un buget al moderaţiei, a apreciat preşedintele Consiliului European, dar este un buget orientat spre viitor.

La scurt timp după ce şefii principalelor patru grupuri politice din Parlamentul European au anunţat că refuză să accepte în forma actuală a bugetului multianual european, Herman van Rompuy a cerut legislativului european să îşi asume responsabilităţile şi să nu voteze împotrivă.

"Bugetul european nu este o operaţiune contabilă. Viaţa, supravieţuirea regiunilor europene, a unor întregi grupuri sociale, depind de acest buget, deci trebuie reflectat atent atunci când se vorbeşte despre respingerea bugetului european, pentru că pentru populaţie, pentru întreprinderi, pentru locurile de muncă, în special pentru tineri, pentru prosperitate, miza este extrem de mare şi deci trebuie ca fiecare să îşi asume responsabilităţile. Noi ne-am asumat responsabilitatea; sper şi de altfel sunt convins că şi Parlamentul European îşi va asuma responsabilitatea", a spus Rompuy.
Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Petruţa Obrejan, Oana Bâlă
Adăugat:
9 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza