AUDIO Păreri pro şi contra privind votul uninominal

Părerile partidelor politice cu privire la declaraţia lui Traian Băsescu privind votul de tip uninominal necompensat într-un singur tur sunt împărţite: UDMR nu susţine iniţiativa preşedintelui, în timp ce opoziţia este de acord cu acest sistem de vot.

Adăugat: 18 August 2011
Ultima actualizare:8 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Democrat-liberalii sunt de acord cu modificarea sistemului de vot pentru alegerile parlamentare.

România este probabil singura ţară din Europa în care un parlamentar poate fi ales de pe locul III sau IV, subliniază deputatul PDL, Gelu Vişan.

El spune că în 2012 va fi timpul pentru un sistem uninominal clar, alegerile din 2008 fiind realizate pe un model de tranziţie.

”În toate ţările care au trecut de la sistemul pe listă, de exemplu, la cel nominal sau parţial, uninominal nu există decât la noi, ulterior au ajuns la acest tip de sistem care este practicat în multe ţări din Europa şi care are următoarele avantaje: o stabilitate foarte puternică a actului de guvernare şi o mai bună disciplină a clasei politice şi ceea ce este extraordinar de important, o mai bună reprezentare a electoratului”, este de părere Gelu Vişan.

Opoziţia, de acord cu votul uninominal

De asemenea, opoziţia este de acord cu modificarea sistemului de vot.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, susţine chiar varianta votului uninominal necompensat, într-un singur tur de scrutin.

”Eu am pledat ca sistemul în anul 2012 să uniformizăm sistemele de vot de la alegerile locale şi alegerile parlamentare. Deci, este un mesaj binevenit. Cred că l-a dat cam târziu, dar sper ca PDL şi toţi care formează coaliţia să îl înţeleagă şi cred că avem nevoie de un astfel de vot în 2012. Eu chiar merg mai departe şi spun că avem nevoie de un vot uninominal într-un singur tur. Nu înţeleg cum este neponderat în două tururi, dar important este ca cel care are cel mai mare număr de voturi să fie ales”, susţine Daniel Constantin.

Doar reprezentanţii UDMR nu sunt de acord cu propunerea preşedintelui de introducere a votului uninominal necompensat.

”În momentul în care elimini totalmente proporţionalitatea pentru alegerile în Parlamentul României, ajungi să pierzi o parte importantă a voturilor exprimate,  cel puţin un sfert dintre votanţi nu şi-a mai regăsit reprezentanţii în Parlamentul României. Aceasta înseamnă că Parlamentul nu a reprezentat până la urmă o oglindă clară a ceea ce reprezintă România în momentul alegerilor”, a declarat a declarat preşedintele Comisiei de Politică Externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi.

Partidele din coaliţie vor desemna, săptămâna viitoare, câte doi reprezentanţi care să elaboreze proiectul de modificare a Legii electorale.

 



Autor:
Dan Carp
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
18 August 2011
Ultima actualizare:
8 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza