Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO "Noua lege a sănătăţii va fi definitivată"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la întâlnirea anuală cu ambasadorii acreditaţi în România că reformarea statului rămâne prioritatea anului 2012 şi a dat asigurări că noua lege a sănătăţii va fi definitivată.

AUDIO "Noua lege a sănătăţii va fi definitivată"

Articol de Simona Mihăescu, 19 Ianuarie 2012, 14:40

Traian Băsescu a mai spus că în 2012 va continua reforma companiilor de stat şi a promis că reorganizarea administrativă a ţării nu este abandonată.

"În faţa propriei instabilităţi în 2009 şi 2010 şi mai apoi în faţa instabilităţii economice externe, România a continuat reformele instituţionale, acordând o atenţie prioritară reînscrierii în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere şi creând premisele, astfel, pentru revenirea la un deficit bugetar de sub 3% din PIB la finele anului 2012", a spus acesta.

Toate aceste reforme reprezintă un puternic semnal de stabilitate dat pieţelor, le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor acreditaţi în România, la întâlnirea anuală cu aceştia.

Traian Băsescu, partener activ al Guvernului

Preşedintele a adăugat că va continua să fie un partener activ al Guvernului pentru adoptarea măsurilor angajate prin acordurile cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială sau Uniunea Europeană.

"Prioritatea pe linia reformelor se menţine şi în 2012, voi continua să fiu un partener activ al Guvernului în ceea ce priveşte adoptarea măsurilor la care ne-am angajat prin acordurile cu FMI, BM şi UE", a promis Traian Băsescu.

El a precizat, în context, că va fi definitivată noua Lege a sănătăţii şi va continua reforma companiilor de stat.

România, cea mai mare pondere a investiţiilor publice

În discursul rostit în faţa diplomaţilor străini Traian Băsescu a dat asigurări că odată cu reluarea creşterii economice va reveni încrederea investitorilor în România şi va fi consolidat climatul de disciplină fiscal-bugetară.

"Prioritatea acordată investiţiilor se menţine şi în bugetul de stat pentru 2012, cheltuielile corespunzătoare acestui capitol înregistrând o creştere substanţială pentru stimularea relansării economice: alocările pentru 2012 însumează 38,1 miliarde lei faţă de 36,1 miliarde lei în anul 2011. Aceste sume vor fi orientate cu precădere către proiecte de investiţii cu impact direct asupra creşterii economice şi creării de locuri de muncă", a arătat acesta.

De asemenea, el a subliniat că, în 2010 şi 2011, România s-a situat în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte procentul din Produsul Intern Brut destinat investiţiilor şi că, potrivit EUROSTAT, România a fost - în 2010 - primul stat membru al Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a investiţiilor publice din Produsul Intern Brut, ponderea fiind de 5,8%.

Referindu-se la realizarea gazoductului Nabucco, Traian Băsescu a spus că realizarea primului obiectiv şi a proiectului interconectorului de gaz Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria, rămân obiective de primă însemnătate pentru România.

El a adăugat că "am încurajat şi încurajăm demersurile privind conectarea pieţelor de energie electrică din Republica Moldova şi Ucraina la reţeaua europeană a operatorilor de transport al electricităţii (ENTSO-E).

"În acest context, România se va exprima şi în continuare în favoarea edificării unor relaţii consolidate de cooperare cu partenerii Uniunii din vecinătatea ei estică şi sudică, fundamentate pe asumarea unor valori comune şi pe ataşamentul împărtăşit privind respectarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept", a spus şeful statului despre relaţia pe care o are România cu Uniunea Europeană.

Fondurile europene, element esenţial de creştere economică

Preşedintele a mai spus joi, că un element esenţial al creşterii economice îl reprezintă fondurile europene, despre care a susţinut că acestea pot contribui semnificativ la asigurarea stabilităţii macroeconomice a României.

"Fondurile europene rămân un element esenţial al creşterii economice şi pot contribui semnificativ la asigurarea stabilităţii macroeconomice a României" a spus Traian Băsescu.

România a îndeplinit condiţiile Schengen

Cât priveşte decizia amânării aderării României la Spaţiul Schengen, Traian Băsescu a declarat că este surprins că această decizie este blocată în continuare, deşi sunt îndeplinite toate condiţiile şi a spus că întrevede un raport pozitiv pe MCV în februarie.

"În ceea ce priveşte extinderea zonei Schengen suntem surprinşi de faptul că după ce am ridicat problema de două ori în Consiliile europene consecutive, în octombrie şi decembrie, decizia privind aderarea României şi Bulgariei este în continuare blocată, deşi situaţia este clară. Toate condiţiile sunt îndeplinite pentru o decizie favorabilă a Consiliului", a afirmat şeful statului la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

El a apreciat că întrevede un raport pozitiv pe Mecanismului de Cooperare şi Verificare în luna februarie.

"Aşteptăm propunerile concrete ale Comisiei cu privire la perspectivele acestui mecanism, plecând de la premisa că evaluarea pe raportul din luna februarie va fi unul pozitiv, care să sublinieze progresele făcute de România", a arătat şeful statului.

"Primăvara arabă", evenimentul anului 2011

În faţa ambasadorilor acreditaţi în România, preşedintele Traian Băsescu a apreciat drept cel mai important eveniment al anului 2011 îl reprezintă "Primăvara arabă".

"Primăvara arabă" este, fără îndoială, evenimentul politic cel mai important al anului 2011, un moment de cotitură istorică şi o şansă imensă pentru regiune. "Primăvara arabă" ne-a oferit ocazia de a retrăi momentul euforiei produse acum mai bine de 20 de ani de căderea dictaturilor din Europa de Est", a spus acesta.

Cât priveşte prioritatea pentru 2012, şeful statului a opiniat că "prioritatea pentru anul 2012 rămâne implicarea, alături de comunitatea internaţională, în sprijinul proceselor de transformări democratice din statele din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu".

România promovează liberalizarea totală a pieţii muncii în UE

Traian Băsescu a mai anunţat la aceeaşi întâlnire că România va continua să promoveze liberalizarea totală a accesului românilor pe piaţa europeană a forţei de muncă

"Considerăm ca fiind pe deplin nejustificate deciziile de menţinere a restricţiilor privind accesul cetăţenilor români în piaţa muncii a nouă state membre(...)România va continua să promoveze obiectivul de liberalizare totală a accesului lucrătorilor români pe piaţa europeană a forţei de muncă", a spus Traian Băsescu.

În context, şeful statului a mulţumit Italiei pentru că a ridicat restricţiile de muncă pentru români.

Moneda unică, menţinută pentru 2015

Preşedintele Traian Băsescu a reafirmat cu acest prilej, că România îşi menţine obiectivul de adoptare a monedei unice europene în 2015.

"Am reflectat în Programul de Convergenţă transmis Comisiei Europene că obiectivul nostru de a adopta moneda unică europeană în 2015 se menţine. O reafirm în acest cadru, pentru a face precizarea de mai largă cuprindere, că România doreşte să adere la uniunea monetară şi să contribuie în acelaşi timp la consolidarea uniunii economice", a spus el.

Politica externă a României, continuitate în cadrul politicilor europene


Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis şefilor de misiuni diplomatice că în 2012, ţara noastră va aborda politica externă în acelaşi spirit de continuitate ca şi în cadrul politicilor europene, acţiunile fiind orientate spre consolidarea rezultatelor consemnate în anii precedenţi.

"În 2012, vom aborda politica externă a României în acelaşi spirit de continuitate ca şi în cadrul politicilor europene, astfel încât acţiunile noastre vor fi orientate cu precădere spre consolidarea rezultatelor consemnate în anii precedenţi sau substanţierii parteneriatelor României cu state membre ale UE şi SUA, precum şi a parteneriatelor strategice şi a relaţiilor de cooperare consolidată cu actorii importanţi pe diverse direcţii geografice, relevante pentru interesele noastre, precum Turcia şi ţările din Caucaz, Orientul Mijlociu sau Extremul Orient", a declarat preşedintele Băsescu.

România, cel mai important contributor la misiunile civile ale Uniunii Europene

Preşedintele a mai spus în 2011 "România a devenit cel mai important contributor la misiunile civile ale Uniunii Europene" şi a anunţat că şi în 2012 ţara noastră va continua să sprijine politicile de securitate şi de apărare.

"În 2012, România va continua să susţină o abordare principială privind cadrul pentru un nou aranjament în domeniul armamentelor convenţionale, considerând că orice viitor proces de negociere trebuie să permită preluarea elementelor deja convenite în cadrul tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa şi varianta sa adaptată", a promis Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii din România.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Știri 22 Aprilie 2024, 13:50

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud

Coreea de Sud este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Klaus Iohannis este în vizită oficială în Coreea de Sud
Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Știri 22 Aprilie 2024, 10:43

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră

Parlamentul se reuneşte în şedinţă comună pentru a supune aprobării solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la...

Parlamentul se pronunță pe participarea Armatei Române la misiuni de securitate la Marea Roşie şi Marea Neagră
Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Știri 19 Aprilie 2024, 19:50

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța

Dezvoltarea capacităţii Portului Constanţa, cel mai mare hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră pentru Europa...

Autorităţile române, interesate de atragerea de finanţări pentru Portul Constanța
Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Știri 19 Aprilie 2024, 13:16

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament

Conducerea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) a depus la Parlament, săptămâna aceasta, raportul de activitate pe anul...

Raportul de activitate al Radio România pe 2023, depus la Parlament
Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
Știri 19 Aprilie 2024, 09:18

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare

Interviu cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoană: Să sperăm că vom avea şi mai multe resurse pentru a-i susţine pe ucraineni în continuare
România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
Știri 19 Aprilie 2024, 09:03

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"

Admiterea României în Programul "Visa Waiver" reprezintă un obiectiv strategic naţional, informează executivul de la București.

România, tot mai aproape de Programul "Visa Waiver"
UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
Știri 18 Aprilie 2024, 10:44

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu are astăzi în Emiratele Arabe Unite întrevederi cu oficiali din această ţară, în cadrul unei vizite...

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu, întrevederi cu oficiali din Emiratele Arabe Unite
România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"
Știri 17 Aprilie 2024, 17:59

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"

România poate fi poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană, i-a transmis premierul Marcel Ciolacu omologului...

România poate fi "poarta de investiţii a statului Qatar în UE"