Ascultă Radio România Actualitaţi Live

AUDIO Noii miniştri au preluat mandatele

Foştii miniştri au predat, vineri, ştafeta miniştrilor cabinetului Ungureanu , în prezenţa premierului.

Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 Februarie 2012, 10:40

Ministerul Administraţiei şi Internelor

Ministru: Gabriel Berca

Prioritate: Performanţă în echipa MAI

CV

Prima predare de ştafetă a fost la Ministerul Administraţiei şi Internelor, unde Gabriel Berca a preluat mandatul de ministru de la Traian Igaş.

Igaş a declarat, vineri, că va rămâne sufleteşte alături de cei care lucrează în această instituţie şi este de părere că ceea ce s-a început în MAI trebuie să continue.

Noul ministru, Gabriel Berca şi-a luat angajamentul că va aduce performanţă în echipa Ministerului Administraţiei şi Internelor.

''Avem nevoie nu de discursuri, ci de acţiune. Mă voi bate ca acest minister să fie reprezentat cum se cuvine'',a spus Berca.

Prezent la ceremonie, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a afirmat,că ia în calcul reorganizarea centrelor de reacţie în situaţii de urgenţă sub o singură autoritate.

Premierul a spus că acest an nu este uşor, mai ales din perspectiva alegerilor, pentru care Guvernul ''îşi pune la bătaie credibilitatea''.

''Avem nevoie de alegeri corecte, organizate în cadrul legii'', a precizat acesta.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

Ministru: Claudia Boghicevici

Prioritate: Reformarea asistenţei sociale

CV



Noul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, se va concentra în principal pe reformarea asistenţei sociale, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi pe îmbunătăţirea inspecţiei sociale.

"Ne propunem reformarea în domeniul asistenţei sociale, finalizarea pachetului de legi subsecvente, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene - avem un procent de 9,3%. Am în vedere o bună colaborare cu domnii miniştri Diaconescu şi Orban în ceea ce priveşte accesul pe piaţa muncii pentru români, acolo unde există restricţii', a afirmat aceasta", a spus Boghicevici la preluarea mandatului de ministru.

Fostul ministru, Sulfina Barbu pleacă din minister cu certitudinea că acesta rămâne "pe mâini bune".

"Am adoptat reforme importante precum Codul Muncii, Legea unitară a Pensiilor sau Legea asistenţei sociale. Acum Ministerul Muncii intră într-o nouă etapă. O asigur pe doamna Boghicevici de tot sprijinul pe care îl pot acorda ca parlamentar şi ca şi coleg", a declarat Sulfina Barbu.

Ministerul Agriculturii

Ministru: Stelian Fuia

Obiectiv: Transformarea ministerului într-unul al economiei rurale

CV




Pentru noul ministru Stelian Fuia, preluarea Agriculturii este o provocare maximă şi a fixat deja primul obiectiv.

"Este un minister foarte greu, iar obiectivul meu este foarte clar - să-l transform într-un minister al economiei rurale. Este foarte important să accelerăm absorbţia fondurilor europene pentru că este un minister cu multe fonduri alocate, iar de anul acesta minsiterul are de accesat între 2,4 şi 2,6 miliarde de euro ceea ce înseamnă circa 40% din cât s-a angajat să atragă Guvernul României", a declarat noul ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la preluarea mandatului.

Fostul ministru, Valeriu Tabără, spune că la minister va fi continuitatea prin venirea lui Fuia.

"Stelian Fuia vine din domeniu, cunoaşte domeniul şi poate să rezolve tot ceea ce eu nu am putut rezolva în mandatul meu. La ora actuală, agricultura are un grad de absorbţie de 50% pe plăţi directe şi de 33,2% pe investiţii, iar în perioada următoare trebuie să pregătim politica agricolă pentru perioda 2014-2020", a spus Valeriu Tabără".



Ministerul Educaţiei Naţionale

Ministru: Cătălin Baba

Obiectiv: Stabilitate şi predictibilitate

CV



Noul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, va continua proiectele promovate de predecesorul său, Daniel Funeriu.

"Cred că trebuie să asigur stabilitate şi predictibilitate în cadrul Legii Educaţiei Naţionale şi să fim deschişi pentru dialog. Sunt acte elaborate sau în discuţie cu asociaţii profesionale, care au intrat într-un con de umbră, şi care trebuie avute în vedere. Legea Educaţiei este bine apreciată ca o realizare, beneficiind de o deschidere mai bună în străinătate. Legea Educaţiei nu e o întâmplare, să nu uităm că această lege a fost asumată de două ori de guvernul Boc'', a spus Baba.

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a reamintit proiectele sale realizate în ultimii doi ani.

El a vorbit despre Legea Educaţiei Naţionale ca despre un proiect legislativ finalizat cu succes, despre proiectul privind învăţământul profesional, care va fi aplicat din septembrie 2012, introducerea clasei pregătitoare (care va atrage 20.000 de copii), reformarea selecţiei resursei umane din universităţi, clasificarea universităţilor, acordarea de granturi de cercetare, modernizarea sistemului doctoral, dar şi despre "readucerea şcolii româneşti în sfera valorilor".

Daniel Funeriu l-a îndemnat pe noul ministru să nu facă paşi înapoi şi compromisuri cu mediocrităţile, sfătuindu-l să nu uite să facă "cât mai mult sport".

Prezent la ceremonie, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu i-a urat succes noului ministru în activitatea sa şi i-a cerut să aplice principiile enumerate - stabilitate, predictibilitate şi dialog - pentru a aşeza învăţământul, cercetarea şi gradul de profesionalism în parametrii doriţi la nivel european.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

Ministru: Cristian Petrescu

Obiectiv: Atenuarea diferenţelor de dezvoltare dintre regiunile României

CV



Continuarea programelor începute la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului presupune susţinerea unei activităţi bune, a declarat, vineri, Cristian Petrescu, la preluarea mandatului de ministru al Dezvoltării.

"Scopul ministerului este de a atenua diferenţele de dezvoltare dintre regiunile României. Programele sunt bune, sunt bine finanţate, simpla continuare a acestora va face activitatea bună. Am cunoscut toate persoanele cu putere de decizie din minister, ceea ce îmi dă siguranţa că formează o echipă bună', a afirmat Petrescu.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, vineri, la ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru, că a ocupat această funcţie într-o perioadă grea, în care au fost luate măsuri dure, spre nemulţumirea populaţiei, dar corecte, care au dus la stabilitatea economică.

Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

Ministru: Răzvan Mustea-Şerban

Obiectiv 2012: Privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română

CV

Preocuparea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale pentru anul 2012 este privatizarea Companiei Naţionale "Poşta Română", care ar trebui să se întâmple până în luna iunie, a declarat, vineri, noul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Răzvan Mustea-Şerban, la ceremonia de predare/primire a mandatului.

"Vom căuta cele mai bune soluţii pentru a eficientiza acele companii la care ministerul îndeplineşte atribuţiile pe care statul le are ca acţionar. Preocuparea noastră principală pentru acest an este privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română prin majorarea de capital, care trebuie să se realizeze, după cu bine ştiţi, în urma discuţiilor cu Findul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, până la sfârşitul lunii iunie 2012", a afirmat Mustea.

Potrivit oficialului, atragerea de fonduri europene, Agenda Digitală pentru Europa şi dezvoltarea sistemelor informatice naţionale aflate în derulare sunt pe lista priorităţilor viitoare.

Fostul ministrul al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, s-a declarat mulţumit de ceea ce a reuşit să facă în timpul mandatului său şi şi-a exprimat convingerea că totul rămâne pe mâini bune şi sigure.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

Ministru: Lucian Bode

Obiectiv: Reorganizarea sistemului energetic şi investiţiile din energie

CV




Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a declarat vineri, la preluarea mandatului de la Ion Ariton, că întregul său mandat va fi guvernat de transparenţă şi comunicare.

Acesta a menţionat, printre proiectele majore pe care şi le-a propus, reorganizarea sistemului energetic şi investiţiile din energie, privatizarea companiilor din portofoliul ministerului sau mangementul privat, subliniind că acordă o importanţă deosebită mediului de afaceri.

Preluarea mandatului de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a avut loc în prezenţa premierului Mihai-Răzvan Ungureanu.

Ministerul Finanţelor Publice

Ministru: Bogdan Drăgoi

Obiectiv: Asigurarea unei creşteri durabile

CV


Prioritatea numărul unu este asigurarea unei creşteri economice durabile, a declarat, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, la ceremonia de predare-primire a mandatului.

El a menţionat că reformele derulate până în prezent au creat premisele unei creşteri sustenabile.

"Trebuie avut în vedere contextul internaţional, criza globală şi cea financiară din Europa. În acest context, conţinutul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială sunt esenţiale pentru credibilitatea externă", a precizat Drăgoi.

Noul ministru al Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, este exact faţa pe care o Românie aflată în diferite probleme o poate arăta cu succes în afară, a declarat la ceremonia de predare-primire a mandatului, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

►Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii

►Ministru: Alexandru Nazare

►Obiectiv: Absorbţia fondurilor structurale şi eficientizarea companiilor

CV

Noul ministrul al Transporturilor şi Infrastructurii, Alexandru Nazare, a declarat la preluarea mandatului că va trebui să demonstreze că se poate face performanţă în absorbţia fondurilor structurale şi eficientizarea companiilor.

Nazare a subliniat că anul acesta trebuie să fie performant şi pentru eficientizarea şi restructurarea companiilor de stat din subordine.

"Sunt conştient de responsabilitatea preluării acestui portofoliu pentru că acest minister gestionează fondurile structurale destinate modernizării României", a spus acesta, vineri, la preluarea mandatului de ministru.

La rândul său, fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a spus că predă mandatul unei persoane în care are încredere, care şi-a dovedit competenţa.

"Predau mandatul unei persoane în care am încredere, care şi-a dovedit competenţa atât în perioada de preaderare, când a lucrat cu mine la Ministerul Integrării Europene, în perioada cât a fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor, dar şi în perioada când mi s-a alăturat la Ministerul Transporturilor, ca secretar de stat" a spus Anca Boagiu la ceremonia de predare-primire a mandatului.

Boagiu a subliniat că ministerul pe care l-a condus a dovedit că "lucrând cu motoarele turate la maxim orice obiectiv poate fi atins" şi a adăugat că dovadă în acest sens este numărul de locuri de muncă.

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Știri 27 Martie 2024, 08:19

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut

Deşi veniturile totale în ianuarie şi februarie au fost mai mari cu peste 17 procente, raportate la primle două luni din...

Deficitul bugetar, dublu față de anul trecut
Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Știri 26 Martie 2024, 17:49

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare vor fi plafonate, potrivit unui proiect de lege adoptat...

Dobânzile la creditele acordate de instituţiile financiare nebancare, plafonate prin lege
Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Știri 25 Martie 2024, 19:36

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare

Liderii coaliţiei de guvernare au decis în şedinţa de la Palatul Victoria ca Mihai Tudose să deschidă lista comună PSD-PNL la...

Mihai Tudose va deschide lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare
Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
Știri 25 Martie 2024, 19:19

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament

Deputaţii au dezbătut în plen moţiunea simplă iniţiată de USR şi Forţa Dreptei împotriva ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, dezbătută în Parlament
PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
Știri 25 Martie 2024, 09:31

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie

La social-democraţi lista este deschisă de Mihai Tudose, iar la liberali de Rareş Bogdan.

PSD şi PNL au validat candidaţii pentru lista comună la alegerile europarlamentare din 9 iunie
România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Știri 25 Martie 2024, 08:49

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie

Începând cu 31 martie, pasagerii nu se vor mai opri la filtrele de control la graniţă pentru a le fi verificate documentele,...

România intră în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime din 31 martie
Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan
Știri 22 Martie 2024, 16:00

Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan

Robert Negoiţă susţine că nu poate demara proiecte importante pentru sector deoarece nu primeşte avizele necesare de la...

Robert Negoiţă a depus o plângere penală împotriva primarului general Nicuşor Dan
PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan
Știri 22 Martie 2024, 09:08

PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan

Proiectul depus de primarul Nicuşor Dan a trecut de votul consilierilor, după trei respingeri anterioare.

PSD şi PNL vor vota bugetul Capitalei propus de primarul Nicuşor Dan