AUDIO Ioan Rus: Ungaria trebuie să ceară scuze României

Ministrul de interne, Ioan Rus, a declarat, sâmbătă, că Ungaria trebuie să-şi ceară scuze pentru declaraţiile făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei la adresa Guvernului României.

Adăugat: 2 Iunie 2012
Ultima actualizare:3 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

"Eu mă aştept să vină scuzele şi să dispară problema, nu să mergem pe varianta în care declarăm persona non grata pe cineva. Asta depinde de ei mai mult decât de noi. Scuze de la persoana care a făcut afirmaţia. Ieri eu m-am gândit că premierul Ungariei va cere scuze, va cere scuze în numele preşedintelui Parlamentului. Cineva trebuie să ceară scuze atâta timp cât afirmi despre guvernul unei ţări vecine şi prietene că e barbar, isteric şi aşa mai departe. Asta nu demonstrează decât lipsă de educaţie şi lipsă de cultură politică. Şi limbajul, şi conţinutul afirmaţiei', a subliniat Ioan Rus, într-o conferinţă de presă.

Ministrul de interne consideră că partea română a procedat "absolut legal" în  problema scriitorului Nyiro Jozsef, ale cărui rămăşiţe urmau să fie aduse din Ungaria şi îngropate în Harghita, şi a informat partea maghiară.

"Partea maghiară n-a răspuns de nicio culoare în sens pozitiv, din contră au continuat, atunci am încercat să le demonstrăm că dacă este cazul să descoperim o urnă în cinci milioane de autoturisme, putem s-o găsim, fără să insistăm mai mult decât trebuia pe această chestiune", a subliniat Ioan Rus.

Ministrul Ioan Rus a mai spus că era pregătit cu un documentar pentru a-l prezenta premierului Ungariei cu ocazia întâlnirii acestuia cu prim-ministrul României, Victor Ponta.

El a subliniat că se aştepta ca premierul Viktor Orban să se întâlnească cu premierul Victor Ponta cu ocazia prezenţei la Bucureşti a premierului ungar.


" Viktor Orban nu a solicitat o întrevedere cu premierul Victor Ponta. Eu mă aşteptam ca partea ungară, cu această ocazie, să ceară scuze Guvernului României pentru faptul că un cetăţean, preşedinte al Parlamentului maghiar, a făcut afirmaţii defăimătoare la adresa Guvernului României". Ioan RusMinistrul a interne a mai spus că Viktor Orban a făcut o vizită "în legătură cu care nu ştia nimeni, nici diplomaţia românească, la un prieten de-al lui la Bucureşti".

"Nu ştim nici acolo ce-au discutat. Deci aşteptăm scuze", a conchis ministrul de Interne.

Amintim că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, duminica trecută, Guvernul României, pe care l-a acuzat că a împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

"A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului". Kövér László.

Prezent la aceea dată, la Odorheiu Secuiesc, Kövér László a criticat în termeni duri Executivul României, pe care l-a acuzat că se opune reînhumării.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
2 Iunie 2012
Ultima actualizare:
3 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza