AUDIO Gyorgy Frunda va fi consilierul premierului

UDMR va avea doi reprezentanți în Guvern, pentru problemele minorităților. Unul dintre aceștia este Gyorgy Frunda, care va fi consilierul premierului pe probleme juridice și minorități.

Adăugat: 5 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:5 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a anunţat că fostul senator UDMR, Gyorgy Frunda, va fi consilierul său personal pe probleme juridice.

"Domnul Frunda a acceptat şi va fi consilierul meu pe probleme juridice, internaţionale şi minorităţi", a spus acesta.

Totodată, premierul a precizat că deşi UDMR este în Opoziţie, acesta va avea doi reprezentanţi în Guvernul Ponta pentru direcţiile care privesc minorităţile naţionale.

"Eu mi-am asumat responsabilitatea, ca premier, nu ca lider USL, faptul că o să dau un mesaj nu de colaborare cu UDMR, ci de garantare a dreptului minorităţilor. Întâmplător cea mai mare minoritate este cea maghiară. (...) Mai mult decât secretarul de stat pe probleme ale minorităţilor de la Ministerul Educaţiei, care a fost întotdeauna de la maghiari şi va rămâne de la maghiari, şi la relaţii inter-etnice va fi un secretar de stat tot maghiar. Numai la aceste doua direcţii guvernamentale, care ţin de minorităţi, sunt maghiari. UDMR este în opoziţie. (...) Nu am discutat şi nu discut cu UDMR pe alte probleme, dar pe aceste direcţii mi-am asumat să discut", a conchis premierul Victor Ponta.

AUDIO Gyorgy Frunda Interviu acordat în exclusivitate pentru Radio România Actualități. Redactor Dana Georgescu

Acord USL - UDMR semnat înainte de alegeri

Liderul UDMR, Klemen Hunor, a făcut public acordul semnat cu USL, care prevedea că cele două Uniuni se angajau să formeze, după alegeri, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală.


Acordul a fost semnat la 1 octombrie 2012 de copreşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pe de-o parte, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepreşedintele politic al Uniunii, Borbely Laszlo.

Acordul de colaborare USL-UDMR

"În baza prezentului acord, cele două formaţiuni politice se angajează să formeze, după alegerile din 9 decembrie, o alianţă politică parlamentară şi guvernamentală. În condiţiile în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunţa încă din seara de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR", se arată în document.

Ce mai prevedea acordul semnat între USL şi UDMR?

Potrivit documentului, liderii celor două formaţiuni au mai convenit că, în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută, UDMR urma să anunţe în seara alegerilor susţinerea unui guvern USL-UDMR, cu un premier desemnat de USL.

"În ambele situaţii, cele două părţi se angajează să participe la consultările prevăzute de Constituţie susţinând în comun candidatul USL pentru funcţia de prim-ministru, să negocieze şi să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare", se precizează în document.

În acord se menţionează că USL şi UDMR trebuiau să promoveze în perioada 2012-2016 iniţiative politice referitoare la modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativ-teritorială a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria zonelor ţării, reglementarea drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferite instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
5 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza