AUDIO Dragnea cere restituirea dosarului privind referendumul la DNA

Vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului pentru suspendarea preşedintelui, din vara anului trecut.

Adăugat: 6 Decembrie 2013
Ultima actualizare:6 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Instanţa Supremă va decide în 10 ianuarie dacă va restitui la DNA dosarul privind fraudarea referendumului de anul trecut în care este judecat vicepremierul Liviu Dragnea alături de alte 74 de persoane.

Avocatul demnitarului a cerut trimiterea dosarului la DNA deoarece, în opinia sa i-ar fi fost încălcat clientului său dreptul la apărare şi la studierea dosarului.

Apărătorul mai susţine că cererile clientului său privind o listă de probe au fost respinse fără a mai avea ocazia să conteste decizia procurorului.

Tot în 10 ianuarie, judecătorii vor decide dacă-l vor judeca separat pe Liviu Dragnea faţă de majoritatea inculpaţilor care susţin prin avocaţi că între vicepremier şi ei nu ar exista nici o legătură şi că ar trebui judecaţi de parchetele locale şi nu de instanţa supremă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, vineri, dosarul în care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat anul trecut, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Procurorii DNA susţin că Liviu Dragnea şi-a folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă la vot de minimum 60 la sută pentru ca scrutinul să fie validat.

Acum o lună, la primul termen, el a fost reprezentat doar de avocat în instanţă, în timp ce, ceilalţi acuzaţi în dosar au solicitat amânarea cauzei pe motiv că nu au reuşit să-şi angajeze un apărător.

Dragnea:  Este cadoul lui Băsescu

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri că dosarul Referendumul este un cadou de la Traian Băsescu.

Liviu Dragnea a venit vineri la Curtea Militară de Apel pentru a asista la procesul în care a fost pus sub acuzare.

"Ăsta e cadoul lui Băsescu şi eu îl apreciez. Avem termen astăzi. Prima dată când vin aici. O să port şi crucea asta. Dincolo de Liviu Dragnea, cred că este un proces despre democraţie. O să ştim după acest proces dacă în România o să mai avem dreptul să facem campanie electorală, o să ştim dacă mai avem dreptul să spunem oamenilor să iasă la vot sau, dimpotrivă, o să le spunem să stea acasă, pentru ca nu cumva prezenţa la vot să fie considerată folos necuvenit pentru partide", a afirmat Dragnea la intrarea în sediul instanţei.

 

Întrebat de jurnalişti dacă a folosit un sistem informatic pentru fraudarea votului, aşa cum se arată în rechizitoriul procurorilor, Dragnea a spus: "Acest sistem nu putea fi folosit pentru fraudare şi, pe de altă parte, nu l-am folosit eu".

Vicepremierul s-a întrebat de ce în 2009 a fost folosit acelaşi sistem de SMS-uri pentru numărarea voturilor în campania lui Traian Băsescu, iar acum acest sistem nu mai este bun.

Acuzaţiile din dosar

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/primarii/activiştii de partid, mai precizează DNA.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Diana Surdu
Adăugat:
6 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza