AUDIO Disensiuni în coaliţie la nivel local

Protocolul Coaliţiei de la nivelul Consiliului Local Cluj are toate şansele să se rupă, dacă Primăria va amplasa o piaţă volantă în Piaţa Unirii.

Adăugat: 5 August 2011
Ultima actualizare:6 August 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele filialei clujene a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Mate Andras, a declarat că va rupe, sâmbătă, colaborarea locală cu PDL dacă primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, nu va renunţa la organizarea pieţei volante în spatele bisericii romano-catolice Sfântul Mihail.


"Dacă mâine (n.r. sâmbătă)  la ora 7 se deschide piaţa volantă în Piaţa Unirii, colaborarea UDMR cu PDL, coaliţia pe plan local, nu mai există. Tot grupul UDMR din Consiliul Local va vota cum va dori, împreună cu USL sau cum vor ei. Normal şi cei trei parlamentari nu vor respecta anumite decizii ale Coaliţiei pentru că nu pot accepta ca pe plan local să ne faulteze PDL şi pe plan naţional eu să votez fiecare proiect de lege", a declarat liderul UDMR Cluj, la finalul unei şedinţe a Biroului permanent judeţean.


Acesta a explicat că decizia a fost luată în urma unui lung şir de ''şicane'' pe care reprezentanţii PDL Cluj-Napoca le-au făcut maghiarilor şi UDMR în ultima vreme.


El s-a referit, pe lângă lipsa de colaborare între consilierii locali ai UDMR şi PDL, la montarea unei plăcuţe pe soclul statuii regelui ungar Matei Corvin, care conţinea un citat al istoricului Nicolae Iorga.


"Din cauza acelor probleme considerăm că este întreruptă această colaborare cu PDL până nu se rezolvă această problemă. Mi se pare nefiresc să faci piaţă volantă în centrul Clujului, lângă o biserică care este monument istoric, în faţa unui consulat, chiar dacă este al Ungariei, şi mai ales într-un centru unde se ştie că sensibilitatea locuitorilor de etnie maghiară este mare. Se pot face aceste pieţe volante unde au mai funcţionat, în piaţa Mihai Viteazu. Eu aş fi primul care aş interzice orice activitate de acest gen lângă o biserică ortodoxă", a mai spus Mate Levente.


Pe de altă parte, liderul UDMR Cluj, Mate Andras, susţine că nu există o legătură între demisia ministrului Cseke Attila şi eventuala rupere a Coaliţiei în Cluj-Napoca.


Primarul Sorin Apostu a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că va folosi parcarea din spatele Bisericii Sfântu Mihail pentru a organiza, sâmbătă, o piaţă volantă pentru producătorii din judeţ. Zona respectivă se află chiar între biserică şi consulatul Ungariei.


De altfel, tot centrul municipiului conţine foarte multe clădiri istorice şi de patrimoniu, în care funcţionează şi instituţii de cultură.


 Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Reporter:
Ciprian Iancu
Adăugat:
5 August 2011
Ultima actualizare:
6 August 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza