AUDIO Biro Zsolt:Proiectul de iniţiativă cetăţenească europeană are doar scop electoral

Reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc susţin că proiectul de iniţiativă cetăţenească europeană al UDMR are doar scop electoral.

Adăugat: 17 Septembrie 2012
Ultima actualizare:17 Septembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Într-o conferinţă de presă susţinută luni, la Târgu Mureş, preşedintele Scaunului Secuiesc Mureş, Biro Zsolt, a declarat că proiectul de iniţiativă cetăţenească europeană anunţat recent de UDMR are doar scop electoral.

Biro a spus că acest lucru a fost vizibil inclusiv săptămâna trecută, la Budapesta, unde a avut loc şedinţa subcomisiei pentru autonomie din Parlamentul Ungariei şi la care au fost prezenţi reprezentanţi ai UDMR, ai Consiliului Naţional Secuiesc, ai Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi ai Partidului Civic Maghiar.

În acest cadru a fost expus proiectul de iniţiativă europeană cetăţenească al CNS, care se referă la politica de coeziune în acele regiuni europene ce se disting prin cultură, limbă şi tradiţie şi care prevede adunarea a un milion de semnături din şapte state ale Uniunii Europene pentru a fi înaintat Comisiei Europeană.  

AUDIO Biro ZsoltBiro Zsolt a spus că dacă CNMT a prezentat un proiect care vizează autonomia zonelor populate preponderent de maghiari în judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, UDMR nu a avut niciun proiect de prezentat, ba mai mult, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a susţinut că Uniunea ar dori o iniţiativă după modelul strategiei romilor din UE, care n-ar intra în competenţa Comisiei Europene.

Biro Zsolt a adăugat că nici în luna mai, cu prilejul congresului  Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene, de la Moscova, UDMR nu şi-a prezentat proiectul de iniţiativă cetăţenească europeană, dar recurge la aşa ceva acum, în preajma alegerilor, prin vocea lui Borbely Laszlo.

Menţionăm că în 7 septembrie, la Târgu Mureş, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă va demara, la nivelul Uniunii Europene, o iniţiativă cetăţenească europeană, prin care să fie adoptate standarde mult mai precise şi mai clare pentru toate ţările membre în privinţa drepturilor minorităţilor.
 Autor:
Raul Matiş
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
17 Septembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza