AUDIO Acord politic al coaliţiei pentru ratificarea pactului fiscal al UE

Coaliţia de guvernare a semnat, miercuri, Protocolul politic referitor la ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.

Adăugat: 15 Februarie 2012
Ultima actualizare:15 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderii coaliţiei au semnat, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Parlamentului, un acord politic privind ratificarea tratatului de guvernanţă în cadrul UE.

Prin acest gest, coaliţia îl împuterniceşte pe şeful statului ca în luna martie, în cadrul Consiliului European, să semneze din partea României tratatul în cauză,urmând ca apoi el să fie ratificat de către parlament.

Protocolul a fost semnat de preşedintele PDL, Emil Boc, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, preşedintele UNPR Gabriel Oprea şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.

Emil Boc: Tratatul asigură sănătatea bugetului

Liderul Partidului Democrat Liberal, Emil Boc, a declarat că Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare asigură sănătatea bugetului ţării şi consolidează stabilitatea şi creşterea economică a României.

De asemenea, a adăugat Boc, "acest tratat continuă politica fiscal-bugetară din ultimii trei ani şi consolidează drumul bun din punct de vedere economic pe care se afla România în prezent".

Liderul PDL a afirmat, totodată, că prin semnarea Tratatului, România îşi va consolida credibilitatea şi prestigiul în Uniunea Europeană.

"Rezultatele pe care le avem ne îndreptăţesc să afirmăm că prin ratificarea acestui tratat, România îşi va consolida poziţia credibilă pe care o are în UE şi va fi la aceeaşi masă de decizie cu cele mai importante ţări ale UE", a mai spus Boc.

Opoziţia, invitată să semneze protocolul pentru ratificarea pactului fiscal

Emil Boc a invitat opoziţia să facă parte din acest "demers naţional", pentru a putea "consolida demersul de stabilitate economică şi politică a ţării".

"Este o mână întinsă pe care o adresăm opoziţei de a fi parte la acest demers de interes naţional. Aşteptăm aceeaşi responsabilitate şi din partea partidelor de opoziţie; aşteptăm continuarea dialogului pe temele tratatului dar şi pe alte teme lansate inclusiv de opoziţie pentru a putea consolida demersul de stabilitate economică şi politică a ţării", a punctat Boc.

Discplina financiată trebuie să fie "literă de lege"

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat că semnarea şi ratificarea tratatului fiscal asigură un echilibru bugetar şi o creştere economică sănătoasă.

"Disciplina financiară, bugetară trebuie să fie pentru noi în următorii ani lege, indiferent dacă suntem la guvernare sau în Opoziţie", a spus liderul UDMR.

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, consideră că pactul fiscal al UE este ca "haină pentru vremuri grele".

"Tratatul abordează doar o parte a problemei. (...) E ca o haină pentru vremuri grele. (...) De unii singuri nu avem nicio şansă, chiar dacă situaţia macroeconomică nu arată rău deloc', a spus Pambuccian", a spus Pambuccian.

De asemenea, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat că prin semnarea tratatului fiscal România dă un răspuns foarte puternic şi  plin de încredere pieţelor financiare internaţionale.

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat la sfârşitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după lucrările informale ale Consiliului European, că noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de România, prin Constituţie, până la finalul anului 2013, în unele condiţii acest lucru fiind necesar de făcut chiar şi mai repede.Autor:
Alina Dobrinescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
15 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza