Au început primele convorbiri de pace ruso-ucrainene

Obiectivul anunţat de Ucraina este să obţină încetarea focului şi retragerea trupelor ruse. Kremlinul, însă, a refuzat să precizeze poziţia Rusiei.

Adăugat: 28 Februarie 2022
Ultima actualizare:28 Februarie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI Primele convorbiri de pace ruso-ucrainene au început la graniţa dintre Belarus şi Ucraina, potrivit consilierului prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, citat de Reuters.

Obiectivul anunţat de Ucraina este să obţină încetarea focului şi retragerea trupelor ruse. Kremlinul, însă, a refuzat să precizeze poziţia Rusiei, cu argumentul că tratativele au nevoie de discreţie.

După cum transmite corespondentul RRA la Moscova, Alaxandr Belevaschi, nici începerea convorbirilor nu a fost confirmată încă oficial.

Cu o jumătate de oră în urmă, primele negocieri de pace ruso-ucrainene din regiunea Belarus, Gomel, din estul ţării, încă nu începuseră, a anunţat Ria Novosti.

Convenită aseară, întâlnirea a fost amânată din motive logistice şi de securitate, delegaţia Kievului deplasându-se în Belarus prin Polonia.

Ea a ajuns la locul negocierilor în jurul 10:30, ora României, la bordul a două elicoptere.

Conform Preşedinţiei ucrainene, din ea fac parte ministrul apărării, Oleksi Reznikov, Mihailo Podoliak, consilier al adjunctului şefului Oficiului prezidenţial ucrainean, viceministrul de externe, Mikola Tociţki, şeful grupului parlamentar al partidului de guvernământ, David Arahamia, şi alţii. Delegaţia Moscovei îl are în frunte pe asistentul preşedintelui Putin, Vladimir Medinski, din ea mai făcând parte inclusiv viceministrul apărării, Alexandr Fomin, viceministrul de externe, Andrei Rudenko, şi adjunctul şefului Administraţiei prezidenţiale, Dmitri Kozak. Kremlinul a afirmat anterior că subiectul central al negocierilor este neutralitatea Ucrainei, în timp ce oficiul preşedintelui Zelenski a numit ca subiect-cheie încetarea imediată a focului şi retragerea trupelor ruse din Ucraina.

În cursul dimineţii, purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a confirmat că forţele ruse au preluat controlul asupra oraşului Berdeansk, de la Marea Azov.

Potrivit Kievului, acolo nu erau trupe ucrainene, ca şi a oraşului Energodar, de pe Nipru, şi a centralei nuclearoelectrice Zaporojie, din acest oraş, cea mai mare din Europa.

Personalul centralei îşi continuă activitatea, nivelul radiaţiei fiind normal, a precizat Konaşenkov.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Februarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza