Atentat terorist la Paris. Peste 120 de morţi

Cel puţin 120 de oameni au fost ucişi azi-noapte la Paris, într-o serie de atentate teroriste fără precedent în Franţa.

Adăugat: 14 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:14 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail
UPDATE: Cinci terorişti au fost ucişi la Paris, transmite presa franceză, care îl citează pe procurorul Parisului, François Molins. - See more at: http://www.romania-actualitati.ro/atac_armat_la_paris_updates-83251#sthash.VOYmSsCw.dpuf

UPDATE 1: Cinci terorişti au fost ucişi la Paris, transmite presa franceză, care îl citează pe procurorul Parisului, François Molins.

Bilanţul provizoriu al atacurilor teroriste de la Paris este de cel puţin 120 de morţi, transmite AFP.

UPDATE Preşedintele François Hollande, prim-ministrul Manuel Valls, ministrul de interne Bernard Cazeneuve şi alţi miniştri au sosit la sala Bataclan.

Președintele Hollande a declarat, în fața sălii Bataclan, că țara sa va lupta „fără milă” împotriva atacatorilor.

"Am vrut să ne aflăm aici, printre toţi cei care au văzut aceste atrocităţi, pentru a spune că suntem pregătiţi să luptăm, iar lupta noastră va fi lipsită de milă, pentru că aceşti terorişti care sunt capabili de astfel de atrocităţi trebuie să ştie că vor fi contruntaţi de o ţară care este hotărâtă, unită şi nu se va lăsa intimidată nici măcar astăzi, când îşi exprimă o cantitate infinită de emoţii în urma acestei drame şi tragedii, care a constituit un act barbar şi abominabil", a declarat François Hollande.

Atacatori sinucigaşi sau cu arme automate au lovit simultan în şase locuri din oraş, între care o sală de concerte, arena Stade de France, unde se afla şi preşedintele François Hollande şi la câteva cafenele din centru.

Sunt peste 200 de răniţi, dintre care 80 în stare gravă.

Franţa a declarat stare de urgenţă naţională şi a închis frontierele.

Peste 1.500 de soldaţi au fost desfăşuraţi în capitală, iar locuitorii au fost sfătuiţi să rămână în case.

Preşedintele François Hollande a promis o ripostă dură după aceste atentate.

"Vom porni la luptă şi vom fi fără milă, pentru că atunci când teroriştii sunt capabili de astfel de atrocităţi, trebuie să fie siguri că vor avea de-a face cu o Franţă hotărâtă, unită, care nu se lasă impresionată, chiar dacă astăzi arată o emoţie fără margini în faţa acestei drame care este un act de barbarie", a ameninţat el.

Corespondentul RRA, Tudor Ţepeneag, este în direct de la Paris. Ce se întâmplă acum după această noapte teribilă?

Reporter Bună dimineaţa. Străzile Parisului sunt acum mai liniştite, chiar dacă forţele de poliţie sunt prezente în număr mare, în urmă cu numai câteva ore, însă, au fost scene de coşmar, scoase parcă din filme de groază. Atacul cel mai sângeros a avut loc la sala de concerte Bataclan, unde în timpul unui concert de rock, patru terorişti înarmaţi şi cu centuri de explozibil, au intrat stigând "Allahu akbar!/Allah e mare!" şi "Este vina lui Hollande, este pentru ce a făcut în Siria!".

Au urmat scene de panică, urlete, oameni împuşcaţi, alţii care încercau să scape, unii au şi reuşit, chiar dacă erau răniţi. Forţele speciale au dat asaltul, cei patru terorişti au murit, dar trei dintre ei au avut timp să detoneze centurile cu explozibil.

Bilanţul este teribil: circa 80 de morţi şi aproape 200 de răniţi. În alte câteva locuri din Paris, atacatorii au deschis focul, uneori din maşini, asupra oamenilor care stăteau la terasele cafenelelor. Circa 35 de persoane şi-au pierdut viaţa, multe au fost rănite.

La Stade de France, marele stadion de lângă Paris, unde avea loc meciul de fotbal amical Franţa-Germania, au avut loc trei atacuri, trei explozii provocate de grenade şi probabil de o bombă artizanală.

Preşedintele François Hollande asista la meci. El a fost exfiltrat.

Ceva mai târziu, a anunţat starea de urgenţă, care nu a mai fost decretată în Franţa de peste 50 de ani. Şi preşedintele a venit lângă sala de concert Bataclan pentru a arăta hotărârea autorităţilor de a combate terorismul, a mai informat corespondentul RRA la Paris.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
14 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza