Atacuri preşedinte - premier pe tema energiei regenerabile

Premierul susţine că în lipsa unei legi privind energia regenerabilă, lege nepromulgată de preşedinte, va creşte factura la energie. Preşedinţia susţine că declaraţiile lui Ponta sunt "voit mincinoase".

Adăugat: 12 Martie 2014
Ultima actualizare:12 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu
trimite pe mail

Proiectul de lege din Parlament privind energia regenerabilă menţine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar în lipsa acestei legi acest nivel va creşte, din aprilie, la 15%, generând şi creşterea facturii, a declarat premierul Victor Ponta.

El a susţinut că nepromulgarea legii de către preşedintele Traian Băsescu este motivată de interesul acestuia în a sprijini companii private să recupereze mai repede, prin creşterea preţului în factură, investiţia efectuată în energia regenerabilă şi a afirmat că şeful statului a preluat cu "copy-paste" argumentele Asociaţiei Producătorilor de Energie Regenerabilă, care are un interes comercial direct.

Guvernul va emite o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi dacă preşedintele Traian Băsescu refuză în continuare să promulge Legea de aprobare a unei ordonanţe similare aflată demult în Parlament, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Dacă facem cum zice preşedintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50%". Victor Ponta

"Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

Declaraţia AUDIO a premierului, în prima pagină a site-ului, playerul audio.

El a susţinut că "cel mai mare pericol prin care trece România în 2014" este cel al "exploziei" preţurilor la electricitate, deoarece preşedintele a refuzat de două ori promulagrea legii prin care cota certificatelor verzi este redusă, iar preţurile rămân astfel constante.

Preşedinţie: Declaraţiile lui Ponta legate de preţurile la energie sunt voit mincinoase

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogan Oprea, afirmă că declaraţiile premierului Victor Ponta de la începutul şedinţei de Guvern referitoare la creşterea preţurilor la energie sunt "voit mincinoase", menţionând că singurul care doreşte să majoreze preţurile în România este actualul premier.

"Singurul care doreşte să majoreze preţurile în România este primul-ministru Victor-Viorel Ponta". Bogdan Oprea, purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale

Oprea a remis un comunicat "referitor la declaraţia prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, făcută miercuri, 12 martie a.c., la începutul şedinţei de Guvern potrivit căreia preţurile la energie ar creşte pentru zona industrială cu 50% din cauza preşedintelui României, domnul Traian Băsescu".

"Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013, aprobată prin Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificări şi completări, este deja în vigoare şi, prin urmare, îşi produce efectele din data de 1 iulie 2013. Legea de aprobare a OUG nr. 57/2013 a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate înaintată Curţii Constituţionale de către preşedintele României, domnul Traian Băsescu, în data de 26 februarie 2014. Sesizarea de neconsituţionalitate nu suspendă aplicarea OUG nr. 57/2013, care este în vigoare din data de 1 iulie 2013 şi care a produs şi produce în continuare efecte, ceea ce dovedeşte că afirmaţiile domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sunt voit mincinoase şi urmăresc dezinformarea vădită a cetăţenilor", afirmă Oprea.

El adaugă că singurul care doreşte să majoreze preţurile în România este Ponta.

Proteste ale metalurgiştilor

Contradicţiile pe subiectul energiei regenerabile între premier şi preşedinte au loc pe fondul unor proteste ale sindicaliştilor din metalurgie, care au manifestat, miercuri, în faţa Curţii Constituţionale.

Ei se tem că îşi vor pierde locurile de muncă, dacă preţul la energie va creşte.

"Vrem ca această soluţie să nu fie tărăgănată foarte mult timp, pentru că angajatorii noştri deja ne-au anunţat că vor reduce capacităţi şi foarte multe locuri de muncă. Pierderea locurilor de muncă ne duce, practic, la imposibilitatea de a mai trăi în oraşele şi în judeţele de unde provenim", a spus Gheorghe Sora, preşedintele Sindicatului Solidaritatea.

La rândul lor, producătorii de energie regenerabilă critică intenţia executivului de limita cota certificatelor verzi şi spun că nu acestea stau la baza scumpirii energiei.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza