Artiştii protestează în stradă

Nemulţumiţi de noile prevederi din Codul Fiscal privind plata contribuţiilor sociale la drepturile de autor, artiştii ameninţă cu greva fiscală.

Adăugat: 27 August 2010
Ultima actualizare:27 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vineri dimineaţă artiştii s-au adunat în faţa Ministerului de Finanţe pentru a protesta împotriva Ordonanţei nr.85/2010 a Guvernului prin care persoanele care realizează drepturi de autor sunt obligate să plătească contribuţii sociale.


Acţiunea ar putea fi urmată de o grevă fiscală.


Premierul Emil Boc a declarat că artiştii, jurnaliştii şi  toţi cei care realizează venituri din drepturi de autor vor avea acelaşi statut ca şi până acum.


"Acţiunile autorităţilor nu sunt îndreptate împotriva lor. Îi vizează doar pe evazioniştii care se folosesc de contractele de drepturi de autor pentru a ocoli sistemul", a completat primul ministru.În acest sens, el a dat exemplul şoferilor, dar nu a putut preciza câte persoane din această categorie profesională primesc venituri pe dreptruri de autor, dar a precizat că aceste date sunt deţinute de Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.


"E adevărat că măsura nu este extrem de plăcută pentru cei care până acum utilizau drepturile de autor, de la celebrele exemple de şoferi care nu aveau nicio legătură cu domeniul dar beneficiau de drepturi de autor şi nu plăteau taxele către stat, şi la alte persoane care intrau în această categorie, şi foloseau acest instrument în materie abuzivă. Acum s-a încercat curmarea acestui abuz", a spus Boc.

 
Premierul Emil Boc a anunţat că până la 25 septembrie vor fi finalizate informatizarea şi preluarea online a formularelor pe care trebuie să le depună cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor.


Şeful Executivului a precizat că se lucrează şi la un program de comasare a bazelor de date, astfel încât pe viitor, cetăţenii să completeze cât mai puţine formulare.


Premierul Emil Boc a făcut aceste declaraţii cu prilejul vizitei pe şantierul viitorului sediu al Bibliotecii Naţionale.


Lucrările la acest obiectiv se încadrează în grafic, potrivit constructorilor, şi vor fi finalizate în noiembrie 2011.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Angela Bârgăoan
Adăugat:
27 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza