Articolul 1 "nu poate face obiectul modificării Constituţiei"

Preşedintele Senatului a subliniat faptul că în actuala Constituţie există un capitol care se numeşte "Limitele revizuirii" şi care precizează că anumite articole din Legea fundamentală, printre care şi art. 1, nu pot fi modificate.

Adăugat: 13 Martie 2013
Ultima actualizare:13 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Comisiei pentru reviziuirea Constituţiei, Crin Antonescu, afirmă că articolul 1 al legii fundamentale, cel în care se spune că România este stat naţional, nu poate face obiectul modificărilor.

Declaraţia a fost făcută după lucrările Comisiei privind modificarea Constituţiei, pe fondul iniţiativei UDMR de a elimina cuvintele "stat naţional" din Constituţie.

Antonescu, a declarat că au fost înregistrate propuneri de modificare a articolului 1 al Constituţiei, însă Comisia de revizuire a Legii fundamentale nu şi le va asuma.

"Am înregistrat propunerile pe care le-aş numi un fel de declaraţii de interese de revizuire a Constituţiei pe care toate grupurile parlamentare le-au făcut sub diferite forme, unele au indicat doar titlul, capitolul, tema unde doreşte să facă grupul respectiv propunerile de revizuire, altele au şi detaliat sensul acestei modificări. Am înregistrat şi propuneri care se referă la texte incluse în limitele revizuirii, deci texte care în termenii actualei Constituţii nu sunt revizuibile, cum ar fi de exemplu articolul 1 al Constituţiei şi de asemenea şi articole sau teme în legătură cu care există deja pronunţări, decizii ale CCR. Poziţia de principiu a comisiei a fost că în întregul ei comisia nu va asuma asemenea propuneri de revizuire, sigur, ele vor putea fi susţinute la nivel individual sau chiar ca grup politic, dar comisia către Forumul Constituţional ca teme de interes nu le va înainta",  a spus Antonescu, după şedinţa Comisiei de revizuire a Constituţiei.

Preşedintele Senatului a subliniat faptul că în actuala Constituţie există un capitol care se numeşte "Limitele revizuirii" şi care precizează că anumite articole din Legea fundamentală, printre care şi art. 1, nu pot fi modificate.

"În actuala Constituţie există un capitol "Limitele revizuirii", care spune foarte clar că numite articole din această Constituţie, între care şi Articolul 1, nu pot fi revizuite. Noi nu vom împiedica pe nimeni să facă orice propunere, dar nu putem legitima, prin trimiterea expresis verbis a acestor subiecte în dezbatere publică, o punere în discuţie a lor", a spus Antonescu.

La aceeaşi şedinţă, unii membri ai Comisiei pentru revizuirea Constituţiei au spus că este dificil de pus în practică propunerea Mitropoliei Moldovei ca în legea fundamentală să fie amintit numele lui Dumnezeu.

Ei consideră că o astfel de pervedere ar fi discriminatorie, neconstituţională şi în afara practicii europene.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza