Aripa armată a mişcării Hezbollah, pe lista organizaţiilor teroriste

Miniştrii europeni de externe au înăsprit tonul faţă de puternica mişcare libaneză proiraniană, în contextul în care aceasta este tot mai implicată în conflictul sirian.

Adăugat: 23 Iulie 2013
Ultima actualizare:23 Iulie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Catherine Ashton, înalt reprezentant al UE pentru politică externă
trimite pe mail

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au decis să înscrie aripa armată a mişcării libaneze Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste.

Şefii diplomaţiilor europene şi-au exprimat însă voinţa de a continua dialogul cu toate partidele politice.  

"Din cauza îngrijorărilor legate de Hezbollah, am decis să includem aripa armată a acesteia pe lista organizaţiilor teroriste, dar aceasta nu înseamnă că nu vom continua dialogul cu toate partidele politice. Am decis, de asemenea, ca ajutorul acordat de statele membre Libanului să nu fie afectat. După şase luni, vom reevalua situaţia, aşa cum procedăm de obicei", a spus Catherine Ashton, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă.

Totodată miniştrii de externe au salutat anunţul făcut de secretarul de stat american John Kerry în timpul reuniunii, prin videoconferinţă, despre reluarea procesului de pace între israelieni şi palestinieni.

Ei au salutat eforturile preşedinţilor Netanyahu şi Abbas, dar şi ale Ligii Arabe pentru ajungerea la acest acord.

În ceea ce priveşte situaţia din Egipt, şefii diplomaţiilor europene au cerut eliberarea preşedintelui înlăturat de la putere, Mohamed Morsi, şi pe ceilalţi prizonieri politici.

Hezbollah: Măsura este ostilă şi nedreaptă

Gruparea militantă libaneză Hezbollah respinge decizia Uniunii Europene privind includerea aripii militare a grupării pe lista organizaţiilor teroriste.

Hezbollah califică măsura drept "ostilă şi nedreaptă", informează Radio România Actualităţi.

Miniştrii europeni de externe au luat decizia după evenimentele de anul trecut din Bulgaria, când în urma unui atac cu bombă şi-au pierdut viaţa şase persoane, printre care se numără cinci turişti israelieni.

Oficialii europeni au precizat că au analizat toate dovezile şi acestea au dus la concluzia că atacul a fost pus la cale de Hezbollah, dar gruparea libaneză a negat.

În spatele hotărârii se află, însă, şi un context mai larg, Uniunea Europeană este îngrijorată în ceea ce priveşte implicarea grupării Hezbollah în conflictul din Siria, unde forţele sale luptă alături de armata loială preşedintelui Bashar al-Assad.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza