Aplicarea normelor de siguranţă rutieră din UE a fost facilitată

Executarea amenzilor de circulaţie se va putea face indiferent de statul din care provine şoferul, arată una dintre prevederile directivei privind facilitarea aplicării normelor de siguranţă rutiere în Uniunea Europeană. Foto: Agerpres

Adăugat: 2 Decembrie 2010
Ultima actualizare:2 Decembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul de miniştri ai transporturilor din Uniunea Europeană întrunit joi, la Bruxelles, a adoptat propunerea de directivă privind facilitarea aplicării transfrontaliere a normelor privind siguranţa rutieră.
 

 

Propunerea vine după ce studii ale Comisiei Europene au arătat că un număr semnificativ de cetăţeni nerezidenţi se sustrag sancţiunilor rutiere aplicate pe teritoriul statelor membre pe care se află sau îl tranzitează.
 

 

"În România în acest moment nu se pot pune în executare procesele verbale de contravenţie, devenite titlu executoriu, pentru cetăţenii străini care au încălcat normele de circulaţie. Sunt 37.000 de procese verbale de contravenţie întocmite cetăţenilor străini care, în calitate de conducători auto, comit încălcări ale legislaţiei rutiere" a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, care a participat la reuniunea Consiliului de Miniştri, organizată la Bruxelles.
 

 

Abaterile pentru care vor fi aplicate prevederile directivei sunt depăşirea vitezei, nefolosirea centurii de siguranţă, neoprirea la culoarea roşie a semaforului, conducerea vehiculului în stare de ebrietate, sub influenţa drogurilor, pe banda destinată urgenţelor, utilizarea telefoanelor mobile sau a altor mijloace de comunicaţii în timpul condusului.
 

 

În cadrul reuniunii Anca Boagiu a spus că, pentru a pune în aplicare directiva, statele membre, inclusiv România, trebuie să realizeze un sistem IT integrat.
    

 

Totodată, ea a afirmat că viitoarele autostrăzi din România vor dispune de o tehnologie modernă prin care se vor instala sisteme de detectare a accidentelor şi de monitorizare a traficlui.
 

 

Ministrul transporturilor crede că aplicarea directivei adoptate joi va contribui la reducerea numărului de victime pe drumurile din România.Autor:
Cristina Ghioca
Editor:
Cristina Ghioca
Adăugat:
2 Decembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza