"Apel matinal" - invitat ministrul comunicaţiilor, Augustin Jianu

Prima zi fără roaming în UE.

Adăugat: 15 Iunie 2017
Ultima actualizare:15 Iunie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Augustin Jianu, ministrul comunicaţiilor
trimite pe mail

Realizator: Prima zi fără roaming în UE. Asta înseamnă că minutele, SMS-urile şi datele consumate în roaming în interiorul Uniunii şi ţărilor din spaţiul economic european se vor scădea din resursele naţionale incluse. După epuizarea acestora consumul va fi tarifat la fel ca în România în afara propriei reţele, dar în limitele unei utilizări rezonabile. Se realizează astfel trecerea completă la "Roam like at home", sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming în ţările UE, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Alis Georgescu a discutat pentru "Apel matinal" despre acest subiect împreună cu ministrul comunicaţiilor, Augustin Jianu.   

Reporter: Ce înseamnă, mai exact, că intră în vigoare regulamentul privind eliminarea tarifelor la roaming? O să vorbim la telefon mai ieftin în UE? 

Augustin Jianu: Înseamnă că începând de astăzi beneficiem de minutele naţionale, mesajele naţionale şi abonamentele de date pe care le avem în ţară beneficiem de ele şi pe teritoriul UE, atunci când ne deplasăm în oricare dintre ţările UE în interes de serviciu sau concediu pentru perioade scurte de timp.  

Reporter: Ce se întâmplă în momentul în care consumăm aceste minute gratuite pe care le avem în ţară? S-au stabilit nişte tarife pentru apeluri?  

Augustin Jianu: În mod concret tarifele au fost plafonate la cel mult 3,2 cenţi pe minut apel voce şi un cent pe SMS. Iar în privinţa consumului de date tariful suplimentar maxim va fi de 6,7 euro pe gigabiti.  

Reporter: Există şi clauze de abuz sau putem vorbi nelimitat? Se punea problema la un moment dat şi de acest lucru.  

Augustin Jianu: Cu siguranţă nu putem vorbi nelimitat şi oamenii trebuie să înţeleagă foarte clar că nu vor putea folosi abonamente sau cartele din România pe perioada nedeterminată pe teritoriul UE. Vorbim despre perioade scurte de timp, pe perioada vacanţelor, de deplasări în interes de serviciu, pentru că în momentul în care se detectează o utilizare abuzivă şi clienţii folosesc aceste beneficii pe perioade mai mari de patru luni de zile, atunci operatorii pot să ia măsuri pentru restricţionarea comportamentului abuziv. 

Reporter: Ce măsuri pot lua? 

Augustin Jianu: Pot lua măsuri inclusiv de suspendare a serviciilor.  

Reporter: În ceea ce priveşte România avem printre cele mai mari viteze la internet din ume, dar cum stăm cu conectarea românilor de la sate la internet? Ce a mai fost făcut în cadrul programului Ro-Net? 

Augustin Jianu: Aşa cum spuneţi, într-adevăr, avem unul dintre cel mai calitative reţele de fibră optică, vitezele de acces la internet sunt foarte mari. Din nefericire gradul de penetrare în zona rurală nu este atât de mare, motiv pentru care, începând cu anul 2012 s-a luat decizia subvenţionării reţelelor de distribuţie în anumite zone încă neacoperite cu acces la internet, bineînţeles, prin acest proiect pe care l-aţi menţionat şi dumneavoastră, proiectul Ro-Net. În momentul de faţă proiectul este în derulare, în progrese zilnice, în sensul în care se finalizează lucrările în cât mai multe localităţi şi avem speranţa că până la sfârşitul acestui an vom avea un număr de 300 spre 400 de loclalităţi conectate, conectate însemnând, nu neapărat că cetăţenii vor avea acces în mod imediat la servicii de internet, ci însemnând că va exista o reţea de destibuţie de fibră optică în localitate şi că operatorii care vor să ofere servicii pe buclă locală şi de conectivitate se vor putea conecta la această reţea de distribuţie şi o vor putea folosi pentru a avea acces la servicii.  

Reporter: În ultima vreme au fost tot mai multe atacuri cibernetice. Cum ne putem proteja? Cât de sigure sunt datele noastre pe care le dăm? 

Augustin Jianu: Pe măsură ce internetul evoluează şi /.../ digitale sunt din ce în ce mai prezente în viaţa noastră riscul creşte. Practic, suprafaţa de atac disponibilă a atacurilor creşte. Orice dispozitiv inteligent conectat la internet, fie că vorbim de o cameră IT, fie că vorbim de un televizor inteligent sau de alte dispozitive electrocasnice inteligente, conectarea acestora la internet ne expune la riscuri, riscuri suplimentare, faţă de cele tradiţionale, fiind calculatoarele personale sau telefoanele mobile, şi atunci ceea ce noi trebuie să facem ca utilizator este să înţelegem aceste riscuri şi să luăm câteva măsuri simple prin care să reducem sau să diminuăm cât mai mult riscurile. Aici vorbim de actualizarea softurilor cât mai des, forbim de actualizarea sistemelor de operare folosite, vorbim inclusiv de utilizarea unor softuri de protecţie, de tip anti antimalware, firewall sau alte tipuri de softuri şi, bineînţeles, de utlizarea unor parole cât mai complexe şi de mecanisme de autentificare în doi paşi, prin coduri SMS sau token-OTP. În măsura în care un serviciu pe care îl folosim, să spunem, accesul la o reţea socială sau orice alt tip de site permite autentificarea în doi paşi, atunci această obţiune trebuie folosită.

AUDIO Interviul integral

Transcrierea interviului Agenţia de presă RADORAutor:
Alice Georgescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza