Antonescu: Referendumul din 2009 a fost nedemocratic

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, susţine că referendumul din 2009, a cărui respectare este cerută de Traian Băsescu, a fost nedemocratic.

Adăugat: 12 Iunie 2013
Ultima actualizare:14 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Crin Antonescu şi-a argumentat afirmaţia, marţi seara, la Antena 3, prin faptul că, referendumul din 2009, s-a organizat în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, iar românii nu au fost informaţi în legătură cu ceea ce înseamnă parlament bicameral.

Crin Antonescu a mai spus că Traian Băsescu se opune revizuirii Constituţiei, pentru că este un proiect care nu-i aparţine şi pe care nu-l poate controla.  

"Noi cred că trebuie să avem cu toţii ca prioritate consolidarea, continuarea şi îndeplinirea proiectelor noastre şi nu o polemică tradiţională cu Traian Băsescu, care, într-un fel, la figurat, evident, în această chestiune vorbeşte singur şi va vorbi singur. E vorba de un proiect şi acest proiect în sine, cu sau fără Crin Antonescu, cu sau fără Victor Ponta, nu poate fi suportat de către Traian Băsescu", a afirmat cel de-al doilea om în stat.

Declaraţia liderului PNL vine după ce, şeful statului a anunţat marţi că declanşează procedura pentru un nou referendum, prin care românii vor fi întrebaţi dacă doresc sau nu un parlament unicameral, cu 300 de aleşi.

Traian Băsescu: Am declanşat procedura unui nou referendum

"Am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări, dacă românii doresc parlament unicameral şi dacă doresc să aibă un parlament cu 300 de membri". Traian BăsescuTraian Băsescu a declarat, marţi seară, că doreşte să-i determine astfel pe parlamentari să respecte votul cetăţenilor din urmă cu patru ani, când la un referendum similar, validat de Curtea Constituţională, populaţia a răspuns "DA" la ambele întrebări.  

Atitudinea Parlamentului României, a majorităţii USL, care respinge punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2009, nu este compatibilă cu statul de drept,  susţine Traian Băsescu.   

"Asta este atitudinea Parlamentului, dar mie îmi este foarte greu să spun "asta a fost, nu am ce face, la revedere, popor român!". De aceea, am declanşat procedura unui nou referendum, cu două întrebări, dacă românii doresc parlament unicameral şi dacă doresc să aibă un parlament cu 300 de membri", a anunţat Băsescu.

Preşedintele a precizat, însă, că va emite decretul pentru noul referendum, în funcţie de ce se întâmplă în legislativ şi la Curtea Constituţională a României.  

"Revizuirea Constituţiei nu s-a încheiat şi mai există şansa ca plenul Parlamentului să vină la respect faţă de poporul român. De asemenea, există posibilitatea ca însăşi Curtea Constituţională să respingă o lege de revizuire a Constituţiei, care nu ţine cont de referendum", a menţionat Traian Băsescu.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Alina Stănuţă, Costi Dumăscu
Adăugat:
12 Iunie 2013
Ultima actualizare:
14 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza