Antonescu propune ca o comisie specială să dezbată proiectul Roşia Montană
Copreşedintele USL, liderul liberalilor, Crin Antonescu, a propus înfiinţarea unei comisii speciale care să dezbată proiectul exploatării minei de aur de la Roşia Montană.
Articol de Simona Mihăescu, 02 Septembrie 2013, 14:27
În opinia liderului PNL, din această comisie specială care să dezbată proiectul Roşia Montană ar trebui să fie facă parte, pe lângă parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile.
"Pe un proiect care stârneşte foarte multe controverse în opinia publică românească, Roşia Montană, la Parlament va trebui constituită o comisie care să se dedice acestui proiect, o comisie deschisă, în care oamenii, organizaţiile nonguvernamentale să se exprime, să o poată face nu doar în stradă, nu doar pe forumuri, nu doar în presă, ci acolo unde propriu-zis se ia decizia", a declarat Crin Antonescu, după şedinţa comună a liderilor USL de luni.
Antonescu a adăugat că Uniunea doreşte să ducă în Parlament dezbaterea publică politică şi a altor "teme mari", şi a dat drept exemplu, pe lângă Roşia Montană şi actuala situaţie din Siria.
Crin Antonescu a subliniat că Parlamentul este cel care va stabili dacă se va înfiinţa comisia, componenţa acesteia şi perioada în care va trebui să elaboreze un raport pentru acest proiect de lege.
Antonescu propune modificarea Regulamentului Senatului
De asemenea, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a mai declarat, că va propune modificarea Regulamentului Senatului în sensul introducerii prevederii ca premierul să vină pentru discuţii cu parlamentarii o dată pe lună pentru o oră, precum şi introducerea raportorilor.
"Am un proiect pe care doresc să-l iniţiez şi eu la Senat de modificare a Regulamentului Senatului tot în acest sens. Ca să vă dau câteva exemple, cu mai multă dezbatere în Parlament, cu un dialog Guvern-Parlament, în cazul nostru Senat, mai intens şi formalizat de pildă cu o oră a primului-ministru în Senat în fiecare lună, a spus Antonescu.
Liderul PNL consideră că prin această măsură s-ar realiza "un dialog politic normal".
"Cel mai important îmi pare aceea că, deşi avem o majoritate de 70%, noi facem ceea ce am cerut fostei puteri, fostei majorităţi, şi anume avem un dialog politic, încercăm să reaşezăm un dialog politic normal", a spus acesta.