Antonescu: Îl încurajez pe premier să reziste "șantajului" UDMR

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că, în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, îl încurajează pe premierul Mihai Răzvan Ungureanu să reziste "acestui şantaj al UDMR".

Adăugat: 8 Martie 2012
Ultima actualizare:8 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a întâlnit, joi, la Târgu Mureş, cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie.

Universitatea este o "victimă"


"Avem o victimă, care este Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, cu profesori români şi maghiari, cu studenţi români şi maghiari, cu tradiţiile ei, cu echilibrul ei. Avem o formaţiune politică, respectiv UDMR, care are probleme electorale - cum putem avea toţi şi cum chiar avem toţi. Și avem un Guvern, o formaţiune majoritară în Guvern, şi anume PDL, care trebuie cu orice preţ să salveze o aritmetică precară, pe care numai UDMR o poate garanta. Simplu spus, şi nu spun eu, eu nu traduc, pentru că s-a exprimat răspicat UDMR şi româneşte: faceţi aşa cum vrem noi, încălcând autonomia universitară la UMF Târgu Mureş, altfel vă trântim Guvernul. Au spus-o liderii UDMR, n-o spun eu, nu o traduc, nu o parafrazez. Iar PDL e pe punctul de a face şi a şi spus-o cumva, chiar dacă cu jumătate de gură, chiar prin ministrul educaţiei, chiar prin alţii, chiar dacă neoficial, spune UMF-ului: faceţi aşa, pentru că altfel facem noi cu forţa", a declarat, într-o conferinţă de presă susținută la finalul discuțiilor, Crin Antonescu.

Președintele PNL consideră, totodată, că acest ”şantaj” se va duce asupra PDL şi asupra primului ministru, pentru că până la urmă o hotărâre de Guvern este semnată de primul ministru.

”Eu îl încurajez public pe primul ministru să reziste acestui şantaj şi, dacă va rezista, ceea ce sper că va face, voi fi primul care să salut atitudinea sa”, a precizat Crin Antonescu.

Întrebat, în context, de către ziariști, dacă va sprijini un Guvern minoritar în cazul în care UDMR va ieşi de la guvernare dacă nu se ajunge la un rezultat cu privire la UMF Târgu Mureş, Crin Antonescu a spus că îl va saluta doar, dar nu îl va susţine.

”De la salut şi până la susţinerea unui astfel de Guvern, nu, e mult”, a menționat liderul liberal.

USL va respecta autonomia universitară

Crin Antonescu a mai arătat că dacă se va încălca principiul autonomiei universitare, USL va "repara" situaţia atunci când va ajunge la putere, iar universitatea "va reveni la statutul ei normal".

"Suntem cât se poate de hotărâţi şi acum îmi permit să vorbesc în numele Uniunii Social Liberale. Suntem alături de poziţia pe care conducerea UMF şi Liga Studenţilor o au şi suntem în măsură să garantăm că, dacă se întâmplă ceva neconform cu aceste principii, printr-o hotărâre de Guvern, prin alte mijloace, imediat ce vom veni la putere vom repara aceste lucruri. UMF Târgu Mureş va reveni, dacă se modifică cumva în acest interval cât cei care ne conduc azi se află la putere, va reveni la statutul ei normal, la statutul pe care, în conformitate cu autonomia, şi l-au acordat, la echilibrul ei de funcţionare de atâţia ani, echilibru care a transformat-o, a menţinut-o, ca una din instituţiile performante şi prestigioase din învăţământul superior românesc", a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a spus că întâlnirea sa cu reprezentanţii conducerii UMF Târgu Mureş nu a fost una politică, ci a avut scop de informare.

UDMR are ”propriile interese electorale”

"Cu ce e de vină această instituţie, să sufere în funcţionarea ei, pentru faptul că UDMR are nevoie de nişte voturi la alegeri, iar PDL are nevoie de voturile UDMR acum, în Parlament. USL, PNL în numele căruia vorbesc, nu va putea accepta şi nu va accepta şi în măsura puterilor sale nu va permite niciodată nici stat în stat în România, nici o altă limbă oficială în România decât limba română, nici prejudicierea interesului public pe această speţă a oricărui pacient posibil cetăţean român, sub niciun motiv, în nicio conjunctură electorală, în nicio împrejurare de guvernare sau opoziţie", a subliniat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a subliniat că "este inacceptabil ca o decizie a Guvernului României să fie luată sub şantajul unei formaţiuni politice care are propriile interese electorale" şi ca o instituţie de învăţământ superior, "care în conformitate cu spiritul Constituţiei şi al legii este în afara jocurilor, presiunii şi influenţei politice", să fie socotită "monedă de schimb, să fie supusă presiunii, dacă nu chiar şantajului pentru a rezolva o problemă electorală a cuiva".Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
8 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza