Antonescu despre referendumul pentru revizuirea Constituţiei: Probabil la anul!

Referendumul pentru revizuirea legii fundamentale va avea loc, probabil, anul viitor, având în vedere deciziile Curţii Constituţionale, a declarat preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Adăugat: 6 Iulie 2013
Ultima actualizare:6 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a salutat această eventuală amânare şi a precizat că, în acest fel, se va câştiga timp pentru dezbateri.

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia a discutat vineri, la Bucureşti, cu reprezentanţii magistraţilor şi ai parlamentarilor români, despre modificările aduse Constituţiei.

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Market, susţine că nu există nicio obiecţie dacă România doreşte întărirea puterii legislativului.

El a menţionat că şeful statului îşi va pierde din prerogative, dar îşi menţine atribuţii importante, în politica externă şi securitate.

"Este o decizie a ţării dumneavoastră, cum să vrea să distribuie puterile, dar trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea ţărilor europene sunt democraţii parlamentare, deci nu avem nicio obiecţie de principiu, dacă vreţi să întăriţi acest aspect al parlamentarismului", a declarat Thomas Market.

El a mulţumit pentru discuţiile "foarte constructive" pe care le-a avut în România, pe parcursul ultimelor două zile, adăugând că pentru membrii delegaţiei a fost important să vină în ţara noastră, pentru a înţelege mai bine proiectul de revizuire a Constituţiei.
    
Potrivit acestuia, vizita a fost în primul rând una de informare şi s-au purtat discuţii despre anumite articole şi felul în care ele ar putea fi mai bine formulate.
    
"Nu în această vizită ne vom exprima opinia în legătură cu acest proiect, ci mai târziu, într-o întâlnire ulterioară a Comisiei de la Veneţia. Ce aş vrea însă să subliniez acum este că aceasta este o reformă foarte importantă, sunt propuse mai mult de o sută de amendamente Constituţiei ţării dumneavoastră şi o asemenea reformă importantă are nevoie de timp pentru a fi discutată şi pentru a se reflecta asupra ei", a arătat el.

Antonescu: Observaţii pertinente

Preşedintele Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, apreciază că observaţiile experţilor au fost pertinente şi că acestea urmează a fi analizate.

Antonescu a ţinut însă să atragă atenţia asupra recomandării Comisiei privind renunţarea "la articolul care descrie cine este exact puterea legislativă, cine este exact puterea executivă şi cine - puterea judecătorească".

"Ceea ce recomandă ei, însă, este să renunţăm la articolul care descrie cine este exact puterea legislativă, cine este exact puterea executivă şi cine - puterea judecătorească, pentru că în opinia domniilor lor, este suficientă forma actuală a Constituţiei, care vorbeşte de separarea puterilor în stat, fără însă a le defini foarte strict", a subliniat şeful Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei.

Experţii Comisiei de la Veneţia vor mai vizita România, înainte ca proiectul de revizuire să fie adoptat de Parlament. informează redactorul RRA.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza