Antonescu: Băsescu a permis transformarea României în poligon electoral pentru Orban

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat dur declaraţiile recente făcute de preşedintele Traian Băsescu, ca urmare a afirmaţiilor liderului Jobbik, Vona Gabor.

Adăugat: 13 August 2013
Ultima actualizare:13 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul PNL, Crin Antonescu, a criticat foarte dur, marţi, într-o conferinţă de presă la sediul PNL, declaraţiile şefului statului Traian Băsescu, spunând că preşedintele a încurajat declaraţiile naţionaliste ale politicienilor ungari.

"Băsescu a permis transformarea României în poligon electoral pentru Orban şi acum pentru Jobbik. Acum dintr-o încercare vecină cu penibilul declanşează cruciade cu Budapesta. Deşi cu atâtea probleme, (...)Orban continuă să fie un lider care în Europa vorbeşte apăsat, în vreme ce Băsescu a făcut din România în 9 ani un membru UE ţinut la colţ, cum nu e Ungaria. Un membru al UE pus mereu sub diverse suspiciuni, pus mereu în picioare, în vreme ce alţii stau jos. Asta a făcut Traian Băsescu cu România. De asta n-are cum să declare ca asuma vreun leadership. România are nevoie de prestigiu şi atâta timp cât România va face asta, nimeni din Ungaria nu-şi va mai permite să vină la noi şi să facă aşa ceva", a spus liberalul.

Totodată, Crin Antonescu a criticat afirmaţiile liderului Jobbik, Vona Gabor, subliniind că este "inacceptabil", dar că "nu e cel mai grav lucru".

"Ceea ce s-a întâmplat cu liderul Jobbik e un lucru inacceptabil, dar nu e cel mai grav lucru. În decursul ultimilor ani, am avut atitutdini, gesturi, declaraţii ale premierului Ungariei, ale preşedintelui Parlamentului maghiar, ale unor responsabili importanţi ale guvernului maghiar, declaraţii mult mai grave, veneau din partea unor oameni cu maximă responsabilitate în Ungaria", a precizat el.

Liderul liberal Crin Antonescu  a salutat, de asemenea, reacţia MAE, dar şi reacţia preşedintelui UDMR, referitor la declaraţiile liderului Jobbik, Vona Gabor.

"Salut reacţia MAE, promptă, clară, echilibrată şi suficientă pentru ce înseamnă domnul Gabor. Salut în mod special declaraţia preşedintelui UDMR, impecabilă, care arată (...) că UDMR reprezintă responsabil şi singular interesele comunităţii maghiare din România", a spus şeful liberal.

Antonescu: Politica externă nu se face cu declaraţii de război

Preşedintele PNL Crin Antonescu a ţinut să sublinieze că "România are nevoie de lideri credibili, serioşi, care să facă politică externă pe baza interesului naţional, pe termen lung, cu seriozitate".
    
"Politica externă nu se face cu declaraţii de război, ofensive, de punere la punct a cuiva în context electoral. Asta este provincialism, marginalitate, asta este caricatura. România merită să se comporte serios, să fie tratată serios, să nu mai fie victima alegerilor altor ţări", a adăugat el.

De asemenea, Crin Antonescu a mai ţinut să menţioneze că preşedintele Traian Băsescu nu a vorbit niciodată în Consiliul European despre fatpul că "statul ungar vorbeşte lucruri nepotrivite".

"Nu e nevoie de nicio cruciadă împotriva Budapestei şi nu se poate asuma vreun leadership, ca să-l citez de la Joseni. A ridicat vreodată Băsescu în vreun Consiliu European vreo problemă că statul ungar vorbeşte lucruri nepotrivite? Nu. Ridică la Joseni, nu pentru cei din Ungaria care trebuie să-şi ia seama că nu se poate proceda aşa în raport cu un stat, o ridică pentru câţi electori mai găseşte în România", a spus liderul PNL.

Preşedintele liberal a mai susţinut că şeful statului a spus despre preşedintele Senatului şi despre premierul Victor Ponta că sunt "descalificaţi în politica externă, izolaţi pe plan internaţional".

"Despre mine şi Victor Ponta, Băsescu a spus că suntem descalificaţi în politica externă, izolaţi pe plan internaţional. În mai puţin de jumătate de an, Victor Ponta a avut întâlniri la nivel înalt în toată UE, mai multe decât a avut Traian Băsescu în două mandate", a mai subliniat Crin Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".
    
Anterior, liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ((Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
13 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza