ANI cere revocarea lui Mircea Diaconu din Senat

Agenţia Naţională de Integritate cere Senatului revocarea lui Mircea Diaconu din funcţia de senator, pe motivul nerespectării prevederilor legale în materie de incompatibilităţi.

Adăugat: 23 Octombrie 2012
Ultima actualizare:23 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

ANI a cerut, marţi, Senatului aplicarea cu celeritate a sancţiunilor prevăzute de lege, respectiv revocarea lui Mircea Diaconu, solicitare ce vine în urma boicotării şedinţei de luni a Plenului Senatului, în care trebuia să se discute despre încetarea mandatului senatorului.

Potrivit Agenţiei Naţionale, amânarea revocării lui Mircea Diaconu ar afecta în mod grav obiectivele asumate de România prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
    
"Orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, cât şi percepţia cetăţenilor asupra domniei legii şi a statului de drept", precizează ANI, într-un comunicat de presă.

Totodată, aceasta aminteşte în document că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat, în urmă cu peste patru luni, o decizie definitivă şi irevocabilă cu privire la legalitatea raportului care constată incompatibilitatea senatorului liberal.

"De asemenea, menţionăm faptul că Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioadă de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea 176/2010: ''persoana eliberată sau destituită din funcţie [...] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică [...], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului''", mai subliniază ANI.

De ce este incompatibil Mircea Diaconu?


În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate a constatat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
    
Decizia a fost contestată de Mircea Diaconu la Curtea de Apel Bucureşti, care în 16 septembrie 2011 a stabilit că acesta s-a aflat în incompatibilitate.

ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, ar fi promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct un folos material pentru soţia sa".

Diaconu, urmărit penal
    
Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.
    
În cazul lui Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii, procurorii au constatat cinci infracţiuni de conflict de interes, comise de actor.
    
În 18 iunie, Diaconu a luat la cunoştinţă de extinderea cercetărilor în cazul său, iar a doua zi şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Cuturii.
    
Demisia a survenit hotărârii irevocabile din 19 iunie a instanţei supreme, potrivit căreia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil.
    
Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.
    
Surse parlamentare spun că încetarea mandatului de parlamentar înainte de finalizarea lui nu se calculează la pensie, acesta fiind de fapt motivul pentru care s-ar trage de timp în cazul lui Mircea Diaconu.

Incompatibilitatea lui Mircea Diaconu s-a aflat luni pe ordinea de zi a plenului Senatului. Senatul nu a avut însă cvorum, aşa că şedinţa s-a suspendat.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
23 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza