Angela Merkel, în fața primului test electoral după deschiderea granițelor pentru refugiați

Este primul test electoral la nivel naţional pentru cancelarul creştin-democrat Angela Merkel, după ce a decis deschiderea graniţelor, în 2015, pentru aproximativ 900 mii de refugiaţi.

Adăugat: 24 Septembrie 2017
Ultima actualizare:24 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Angela Merkel
trimite pe mail

Germanii îşi aleg azi parlamentarii, într-un scrutin marcat de ascensiunea dreptei naţionaliste pe fondul crizei migraţiei.

Este primul test electoral la nivel naţional pentru cancelarul creştin-democrat Angela Merkel, după ce a decis deschiderea graniţelor, în 2015, pentru aproximativ 900 mii de refugiaţi.

Sondajele din ultimele zile arată că o treime dintre alegători nu erau încă hotărâţi cu cine să voteze, dar prezenţa la vot ar putea fi destul de ridicată, mai ales că mulţi germani, spun sondajele, sunt motivaţi de teama că partidul de extremă dreapta,

Alternativa pentru Germania va intra pentru prima dată în Parlament.

Trimisul Radio România, Cramen Gavrilă,  transmite că o bună parte din electorat a votat deja prin corespondenţă.

Reinhard Fischer este membru al unei comisii electorale de la o secţie de votare din Berlin.

El a decis să voteze prin corespondenţă.

Potrivit statisticilor, votul prin corespondenţă este din ce în ce mai popular.

Se pare că undeva între 25 şi 30% dintre germani au ales această metodă.

În ce priveşte votul clasic, fiecare secţie are o comisie electorală formată din voluntari; ei pot alege să primească pentru efort ori 50 de euro, ori 35 de euro plus o zi liberă de la serviciu; preşedintele comisiei primeşte două zile libere; tot el este cel care vine cu o zi înainte de alegeri la Autoritatea Districtuală şi ia buletinele de vot, listele de alegători, banii pentru toţi cei din comisia electorală de la secţia sa şi - atenţie! - merge acasă cu toate acestea, după care, a doua zi dimineaţa se prezintă cu ele la secţia de votare.

Evident, am întrebat dacă nu cumva este risc de fraudă electorală.

Reinhard Fischer susţine că este exclus.

"Noi, cei şapte membri ai comisiei, ne uităm în urna de votare, ne asigurăm că este goală şi o încuiem. Cheia rămâne la preşedinte şi este sigilată. Este cam greu ca şapte oameni, care nu se cunosc, să cadă de acord să fraudeze pentru un partid anume. În plus, comisia verifică buletinele de vot, numărul lor şi listele de alegători înainte să fie deschise porţile de votare. În caz că se întâmplă un accident cu buletinele, în maximum 15 minute autorităţile le pot furniza altele", a spus Reinhard Fischer.

Încă o ciudăţenie germană: în secţiile de votare nu sunt observatori de la partide.

Nu este nevoie - îmi explica Reinhard - totul are la bază încredrea.

Este, de altfel, cuvântul pe care l-am auzit aici cel mai des: încredere. În instituţii, mai ales. Încredere, fără de care democraţia nu este posibilă - mi-a spus Reinhard.

Şi altă tradiţie germană: după ce se închid urnele, voturile sunt numărate în public. Orice cetăţean poate veni şi urmări procedura.



Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza