Angajaţi ai ANPC şi Poliţiei de Frontieră, suspectaţi de implicare în comercializarea cărnii

Procurorii DIICOT suspectează că în comercializarea cărnii alterate de către grupări evazioniste ar fi implicaţi unii angajaţi ai Poliţiei de Frontieră şi ai Autorităţii Naţioanle pentru Protecţia Consumatorilor.

Adăugat: 13 Martie 2014
Ultima actualizare:14 Martie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Până acum au fost reţinute zece persoane, care vor fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DIICOT urmăresc destructurarea a două grupuri infracţionale monitorizate de anchetatori încă din 2010 care ar fi adus bugetului de stat un prejudiciu de peste 15 milioane de euro.

Zeci de persoane au fost audiate de procurorii DIICOT în urma a peste 100 de percheziţii în 18 judeţe la două grupări infracţionale.

Anchetatorii dezvăluie că suspecţii ar fi achiziţionat prin intermediul unor firme din România carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania.

Marfa era cumpărată legal, dar firmele nu plăteau TVA pentru că aşa prevede legea pentru tranzacţiile intracomunitare.

Marfa ar fi fost apoi vândută, apoi,către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

În cazul în care, termenul de valabilitate ar fi expirat  în câteva zile, carnea era reetichetată în mai multe depozite din Bucureşti, Iaşi sau Cluj Napoca şi astfel era prelungită valabilitatea pentru a fi scoasă la vânzare.

În acelaşi timp, carnea expirată era procesată în abatoare şi vândută sub formă de carne tocată, ori era trimisă firmelor de catering.

Ancheta vizează şi câţiva dintre marii producătorii de carne din România.

Activitatea infracţională a fost sprijinită şi de angajaţi din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi de lucrători de la Poliţia de Frontieră.

Printre aceştia se numără un consilier la Direcţia Sanitar-Veterinară Cluj, urmărit penal pentru favorizarea infractorilor, după ce i-ar fi anunţat pe evazionişti că magazinele unde se vindeau produse din carne alterată urmau să fie controlate de autorităţi.

O altă persoană pusă sub acuzare pentru trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat are calitatea de inspector la OPC Cluj.

Acesta ar fi intervenit pe lângă colegii săi să aplice doar un avertisment unei firme care nu respecta legea privind punerea în vânzare a produselor din carne. Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
13 Martie 2014
Ultima actualizare:
14 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza