Angajament faţă de FMI: 7.000 de disponibilizări până în septembrie

Delegaţia FMI a discutat vineri la Bucureşti cu organizaţiile patronatelor şi cu cele sindicale, în cadrul noii misiuni de evaluare a acordului de împrumut preventiv încheiat de guvern cu organismele financiare internaţionale.

Adăugat: 22 Iulie 2011
Ultima actualizare:22 Iulie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Acordul pe doi ani prevede în principal un program nou de privatizări, restructurarea companiilor de stat cu pierderi, dar şi continuarea reformelor din sănătate şi din sistemele de salarizare şi pensii acoperite de buget.


Autorităţile speră că aceste măsuri vor consolida uşoara revenire economică din primele luni ale anului.


Reforma în sectorul energetic şi cea în domeniul transporturilor au fost două dintre problemele discutate de reprezentanţii sindicatelor cu misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Banca Mondială.


Sindicatele solicită implicarea guvernului pentru reabilitarea sectorului feroviar, cunoscute fiind avantajele acestui tip de transport faţă de cel rutier.


Preşedintele Confederaţiei Sindicale "Meridian", Ion Popescu, a susţinut în discuţiile cu Fondul Monetar nevoia consolidării sectorului minier, îndeosebi a Companiei Naţionale a Huilei.
 

"Ministerul Economiei doreşte să scoată din spectrul acesta de producere al energiei electrice, al resurselor, Compania Huilei din Valea Jiului. E o problemă care se va reflecta foarte mult în spectrul social. O altă problemă - transportul feroviar - a fost distrus. Banii alocaţi au fost mai mulţi pentru transportul rutier, decât pentru transportul feroviar, deşi, există normă europeană ca cel feroviar să aibă fonduri mai mari sau cel puţin egale cu cel rutier", este de părere Ion Popescu.
 

Privatizarea companiilor de stat care înregistrează pierderi nu reprezintă o soluţie pentru eficientizarea acestora, a spus vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.


"Am prefera privatizarea managementului acestor companii. Cu alte cuvinte, ele să rămână în proprietatea statului român, iar managementul să fie asigurat de compani de management specializate, care să diminueze masiv pierderile şi corupţia, care afectează activitatea acestor întreprinderi şi care generează de fapt, pierderile împotriva cărora FMI-ul cere măsuri din partea guvernului", a declarat Petru Dandea.Reprezentantul Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a solicitat să se introducă în programul de politici economice convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială reducerea cu patru puncte procentuale a cotei CAS, introducerea managementului privat în companiile cu capital de stat şi accelerarea accesării fondurilor europene prin crearea unui minister care să gestioneze această problemă.


Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI, spunea joi că ar trebui ca şi populaţia să înceapă să resimtă că economia îşi revine uşor, însă privatizările şi restructurările avute în vedere pot duce la pierderea locurilor de muncă pentru un număr important de salariaţi.


Aproape 7.000 de persoane vor fi disponibilizate până la sfârşitul lunii septembrie, conform memorandumului încheiat cu FMI, numai din companiile pentru care s-au finalizat strategiile de restructurare.


Pe de altă parte, aproape 3.500 de angajaţi din Compania Naţională a Huilei vor fi disponibilizaţi până în 2018, timp în care se vor închide trei dintre cele şapte mine din Valea Jiului - a declarat  consilierul în cadrul Ministerului Economiei, Tudor Şerban.


De asemenea, circa 1.000 de salariaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor trebui disponibilizaţi în următorii ani.


Subvenţiile de la bugetul de stat pentru huilă vor fi din ce în ce mai mici în anii următori - este motivul pentru care reprezentanţii sindicatelor pledează pentru eficientizarea Compania Naţională a Huilei.


De altfel, cel mai important subiect de pe agenda cu FMI este legat de reducerea arieratelor, îndeosebi cele înregistrate de companiile cu capital de stat, acestea fiind de aproape 25 de miliarde de lei, adică 5% din PIB, iar din această sumă cam 75% este acoperită de zece companii dintre cele existente în sectorul de stat. Autor:
Liza Diaconu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
22 Iulie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza