Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice

"Cu siguranţă nu vom modifica impozitarea. În câteva zile vom publica pentru consultare publică pe site-ul ministerului un proiect de modificări care vizează strict simplificări şi prelungirea unor facilităţi fiscale".

Adăugat: 8 Septembrie 2016
Ultima actualizare:8 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ion Marinescu: Discuţii aprinse s-au iscat ieri pe tema unei posibile modificări a Codului Fiscal.

În urma unor informaţii apărute ieri în presă, care citează un proiect de ordonanţă a guvernului pentru modificarea codului, conform cărora contribuţiile de asigurări sociale, CAS, ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate de la 5,5% la 8,9%, în schimb angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS, însă Ministerul Finanţelor Publice a anunţat ieri că nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator.

Persoanele fizice autorizate cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării.

Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice.

Discutăm despre acest subiect la "Apel matinal" cu ministrul finanţelor publice, Anca Dragu.  Vă mulţumesc mult că ne-aţi răspuns la telefon. Sunt sigur că de ieri telefoanele sună încontinuu la dumneavoastră.  

Anca Dragu: Este adevărat, da. 

Ion Marinescu: Doamnă, există sau nu un proiect care să includă schimbările pe care le menţionam: majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii?  

Anca Dragu: Au fost tot felul de analize conduse de departamentele tehnice ale ministerului, dar Ministerul Finanţelor Publice nu intenţionează să promoveze, să aprobe un asemenea pachet de măsuri care să schimbe impozitarea persoanelor fizice, juridice sau PFA.

Ion Marinescu:  Adică, nu intenţionează sau sigur nu o să facă acest lucru? 

Anca Dragu: Nu. Nu se va întâmpla. Cu siguranţă nu. 

Ion Marinescu: Deci, nu se va întâmpla acest lucru. 

Anca Dragu: Cu siguranţă nu vom modifica impozitarea. În câteva zile vom publica pentru consultare publică pe site-ul ministerului un proiect de modificări care vizează strict simplificări şi prelungirea unor facilităţi fiscale, cum ar fi impozitul pe profitul reinvestit, deductibilitatea. 

Ion Marinescu: Am înţeles şi probabil finanţiştii înţeleg mult mai bine decât noi, oamenii obişnuiţi. În acest proiect este cuprins, înţeleg şi capitolul "Amnistie fiscală", potrivit căruia averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie anul viitor. Care este poziţia oficială a ministerului? 

Anca Dragu: Nu vom promova o asemenea măsură. 

Ion Marinescu:  Deci, nu. Răspunsul este din nou nu. Doamne, deja m-am liniştit. Deja mi se pare că este ziua mai frumoasă.  

Anca Dragu: Da. Mă bucur că am putut face această clarificare. Deci, nu vor fi modificări asupra taxelor şi impozitelor, indiferent de cine le plăteşte, repet angajat, angajator, PFA, PJ sau persoană fizică şi nici pe zona de amnistie nu vom avea modificări. 

Ion Marinescu: Este foarte bine. Legat de majorarea cu 21% a salariului brut lunar de bază susţineţi în continuare acest lucru? 

Anca Dragu: Nu. 

Ion Marinescu: Deci, nu. Răspunsul este tot nu. 

Anca Dragu: Nu. Nu vom viza niciun fel de măsură care să atingă salarizarea sau impozitarea, dar sunt câteva chestiuni punctuale care îngreunează activitatea în sensul de acte cerute, de formulări neclare şi în timp, în aceste luni am primit sesizări din partea oamenilor de afaceri sau a persoanelor fizice că în anumite lucruri se blochează activitatea şi acolo vom acţiona, dar în câteva zile vă vom propune pentru dezbatere publică acest proiect. 

Ion Marinescu: Vă daţi seama, cu atâtea informaţii care au apărut în mass-media, poporul este un pic debusolat. Ce ar trebui să reţină cei patru-cinci milioane de salariaţi din România şi angajatorii lor? 

Anca Dragu: Ar trebui să reţină că pentru 2016 şi nici pentru 2017 sau pentru anii următori nu vor fi modificări în ceea ce priveşte taxele şi impozitele sau salariile nete, brute pe care le primesc sau le plătesc. Deci, nu vor fi asemenea modificări. 

Ion Marinescu: Dacă din partea ministrului finanţelor publice Anca Dragu vine această asigurare, nu putem decât să fim liniştiţi. Ce o să faceţi astăzi, doamnă? Ce program aveţi? 

Anca Dragu: Plec, mă duc la şedinţa de guvern, după care voi merge la Bratislava, unde este reuniunea miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană. 

AUDIO Interviul cu ministrul Anca Dragu.
 Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza