Analistul Vlad Ţurcanu, despre situaţia tensionată de la Chişinău

Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, controlează toate instituţiile. Cele mai importante dintre acestea: Guvernul, Procuratura Generală, Ministerul de Interne au fost încercuite încă de aseară, de persoane în civil.

Adăugat: 9 Iunie 2019
Ultima actualizare:9 Iunie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Realizator: Situaţie tensionată la Chişinău, incertitudine cu privire la conducerea ţării. Analistul Vlad Ţurcanu ne ajută să înţelegem exact ce se întâmplă. Cine se află, practic, acum, la conducerea ţării?

Vlad Ţurcanu: Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, controlează toate instituţiile, cele mai importante dintre acestea: Guvernul, Procuratura Generală, Ministerul de Interne au fost încercuite încă de aseară, de persoane în civil. Maia Sandu, premierul ales de Parlament, ieri, a anunţat că miniştrii săi împreună cu domnia sa vor încerca probabil să îşi preia atribuţiile mâine, dar până mâine e mult. Astăzi, Partidul Democrat organizează în centrul Chişinăului în aceste minute o manifestaţie la care Vladimir Plahotniuc a anunţat că vor fi alegeri anticipate pe 6 septembrie, deci e o dualitate a puterii în stat. E, categoric, în felul acesta poate fi caracterizată situaţia de la Chişinău.

Realizator: Cât cântăreşte decizia Curţii Constituţionale? În ţările democratice, o astfel de decizie este un punct pentru orice discuţie. Care e situaţia la Chişinău din acest punct de vedere, al acestei instituţii?

Vlad Ţurcanu: Specialiştii în drept constituţional atrag atenţia asupra unor erori grave, inclusiv matematice pe care le-au comis judecătorii de la Curtea Constituţională. Aceştia au calculat de exemplu că mandatul actualului parlament se încheie pe 7 iunie, în condiţiile în care cele trei luni prevăzute de Constituţie ar expira astăzi, 9 iunie. Pe 9 martie au fost validate mandatele deputaţilor din parlament. În plus, se ştie că actuala componenţă a Curţii Constituţionale a fost schimbată în urmă cu câteva luni de către PD, introducându-se acolo oameni obedienţi Partidului Democrat. Printre ei, foşti deputaţi ai Partidului Democrat şi fostul procuror general în perioada fraudei bancare din 2014.

Realizator: Vedeţi o rezolvare la situaţia actuală?

Vlad Ţurcanu: Igor Dodon a anunţat că aşteaptă ca guvernul condus de Maia Sandu să fie recunoscut internaţional, în acelaşi timp el spune că ia în calcul chemarea susţinătorilor PSRM şi ai blocului ACUM în stradă, dar nu astăzi, ci poate începând cu ziua de mâine. E de aşteptat însă că Vladimir Plahotniuc şi anturajul său nu vor ceda puterea aşa de uşor. E importan de văzut cât de departe sunt dispuşi să meargă ei şi, bineînţeles, instituţiile de forţă. Tactita Partidului Democrat este să-şi reverse mânia asupra lui Igor Dodon, pe care îl învinuiesc de trădare de ţară şi sloganele care se folosesc acum în Piaţa Marii Adunări Naţionale ne îndreaptă către o asemenea concluzie. PD încearcă astfel să capitalizeze nemulţumirea etnicilor români din Republica Moldova, pe deplin justificată de altfel, împotriva politicii pro-ruseşti a lui Dodon. Problema este că Partidul Democrat s-a sezizat abia acum, după doi ani şi jumătate, de mandat al lui Igor Dodon, exact în momentul în care Dodon a dat semne că vrea să se elibereze din strânsoarea lui Vladimir Plahotniuc, care l-a cultivat până în prezent şi pe care l-a ajutat să devină preşedinte în 2016, în dauna pro-europenei Maia Sandu.
 Autor:
Mihaela Enache
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Iunie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza