Analiştii americani consideră că UE dovedeşte "lipsă de unitate în politica externă"

Reuniunea intitulată "Bucharest Forum 2014" şi-a dorit să găsească răspunsuri la întrebarea "cum transformăm România într-o poartă a Europei pe ruta de comerţ şi investiţii între Europa şi Asia".

Adăugat: 4 Octombrie 2014
Ultima actualizare:4 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Evenimentul, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului se încheie astăzi, precizează redactorul RRA.

Discuţiile privind schimbările aduse pe scena politică şi geostrategică mondială de criza din Ucraina nu au avut un ton tocmai optimist şi în special analiştii americani, prezenţi la eveniment, au criticat Uniunea Europeană pentru ceea ce au numit lipsă de unitate în politica externă.

De exemplu, preşedintele Stratfor, George Friedman, a spus că SUA ar vrea ca problemele Europei cu Rusia să fie rezolvate de către Europa.

El a precizat că Uniunea încearcă să negocieze cu Ucraina şi Rusia, dar nu din incompetenţă, ci pentru că nu există un interes comun al Europei. În acest context, majoritatea vorbitorilor la forum, străini şi români, au insistat pe rolul stabilizator al României.

La rândul său, secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a arătat că România are capacitatea de a acţiona ca furnizor de securitate la nivel regional, mai ales după deciziile luate la summit-ul NATO din Ţara Galilor.

Şi fostul ambasador american la Bucureşti, Nicholas Taubman, a declarat că România poate deveni un centru de putere.

"Sunt optimist în ce priveşte viitorul economic al României. Dacă România vrea să fie un centru de putere, nu numai în Europa de Est, dar cu o influenţă mai mare în Uniunea Europeană, trebuie să aibă trei caracteristici: prima este reprezentată de oameni, iar România este a şaptea ţară din Uniunea Europeană ca populaţie şi românii sunt oameni muncitori şi bine educaţi. A doua caracteristică pe care însă România nu o are în acest moment şi care este esenţială este o economie puternică. Dezvoltată cum trebuie, energia poate fi baza unei astfel de economii puternice. În al treilea rând, România trebuie să aibă o armată puternică, a spus Nicholas Taubman".

În general, concluzia care s-a profilat la forum a fost că România are de investit în educaţie, infrastructură, deschidere economică şi lupta anticorupţieAutor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
4 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza