ANAF a adus noutăţi în privinţa declaraţiei unice privind impozitul pe venit

ANAF a adus noutăţi în privinţa declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Adăugat: 16 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:16 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice a venit cu noutăţi în acest an. Documentul, al cărui formular nou a fost publicat, săptămâna trecută pe sit-ul Fiscului, este obligatoriu şi pentru cei care nu realizează venituri, dar optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi trebuie completat, până la 25 mai. .

Persoanele care vor depune declaraţia unică pentru veniturile din 2022 trebuie să ia în considerare plafonul de 12 salarii minime, care a fost anul trecut de 30.600 de lei.

După creşterea salariului minim, de la 1 ianuarie, noul plafon pentru plata contribuţiilor a ajuns la 36.000 de lei. În plus, contribuabilii care încasează sub şase salarii minime plătesc doar impozit pe venit, iar cei care îşi fac PFA în 2023 trebuie să depună formularul în 30 de zile.

Fiscul recomandă ca declaraţia unică să fie transmisă prin mijloace electronice, cum ar fi prin intermediul serviciului "Spaţiul privat virtual" sau pe site-ul "e-guvernare.ro", cu semnătură electronică.

Formularul poate fi depus şi la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

 Autor:
Roman Muşat
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza